Szukam prezentu dla dziewczyny, która od niedawna uczy się szycia na maszynie i naprawdę mocno wkręciła się w robienie prostych rzeczy w domu. Na razie szyje głównie drobne projekty dla siebie i testuje różne materiały, więc chciałabym kupić jej coś, co faktycznie będzie pasowało do tego etapu. Budżet mam w granicach 200–300 zł i zależy mi na czymś, co nie okaże się przypadkowym gadżetem, tylko będzie miało sens przy takim hobby. Nie znam się na szyciu, dlatego wolę dopytać osoby, które siedzą w temacie i wiedzą, co naprawdę się przydaje na początku. Lepiej celować w coś do nauki czy do pierwszych konkretnych projektów? Bardziej praktyczne czy bardziej przyjemnościowe?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła szyć na maszynie i robi pierwsze projekty w domu (200–300 zł)?
I
IgaNaPrezent
2026-04-28 11:30
10 Komentarzy
Dyskusja (10)
Strona 1 z 1
C
CelinaOdpowiada
2026-04-28 12:44
Ja bym poszedł w coś praktycznego, co zużywa się na bieżąco i serio ułatwia szycie. W tym budżecie fajnie wychodzi porządny zestaw: dobre nożyce krawieckie, mata i nóż krążkowy albo komplet lepszych stopek do maszyny, jeśli jej model to obsługuje. Super opcją jest też większy zestaw nici, igieł do różnych materiałów i kilka porządnych akcesoriów typu klipsy, kreda, prujka i miarka, bo to wszystko schodzi szybciej, niż się wydaje. Jeśli dopiero testuje różne rzeczy, to taki prezent zwykle bardziej cieszy niż jakiś pojedynczy gadżet, który potem leży w szufladzie. Możesz też pomyśleć o organizerze na przybory albo małym boxie z materiałami do pierwszych projektów. Przy 200–300 zł da się złożyć naprawdę sensowny zestaw, który będzie używany od razu. Wiesz może, jaką ma maszynę?
P
Piotrek78
2026-04-28 22:36
Też bym szła w taki praktyczny zestaw, bo na początku szycia najbardziej cieszą rzeczy, których używa się non stop, a nie gadżety do szuflady; dobre nożyce albo mata z nożem krążkowym naprawdę robią różnicę już przy prostych projektach. Jeśli znasz model maszyny, to stopki też są świetnym pomysłem, bo dają najwięcej frajdy wtedy, kiedy od razu da się je normalnie podpiąć i używać.
M
Magda1989
2026-04-28 13:59
Ja bym szła w coś praktycznego, co zużywa się na bieżąco i naprawdę ułatwia szycie, zamiast w dekoracyjny gadżet. W tym budżecie fajnie wypada porządny zestaw akcesoriów: dobre nożyce krawieckie, mata samogojąca, nóż krążkowy i do tego zapas igieł do różnych materiałów. Super prezentem bywa też większy box z dodatkami, typu nici w sensownych kolorach, szpilki albo klipsy, centymetr, kreda krawiecka i kilka stopek do maszyny, jeśli pasują do jej modelu. Jeśli dopiero testuje różne tkaniny, to bardzo trafiony może być też zestaw materiałów do ćwiczeń, np. bawełny, dresówki, lnu i drobnej pasmanterii, bo wtedy od razu ma na czym próbować. Ja sama bardziej bym się ucieszyła z porządnych podstaw niż z jakiegoś „sprytnego” gadżetu, który potem leży w szufladzie. Przy 200–300 zł da się złożyć naprawdę sensowny komplet, który będzie używany od razu. Jeśli chcesz, mogę Ci rozpisać konkretny zestaw pod ten budżet. Wiecie może, jaki ma model maszyny?
P
PawelOdRoweru
2026-05-08 17:07
Też bym bardziej szła w stronę takich rzeczy, bo przy początku szycia schodzą szybciej niż się wydaje i naprawdę robią różnicę w pracy. Wiesz może, czy ona ma już matę i nóż krążkowy, czy raczej startuje od zupełnych podstaw?
K
Karol82
2026-05-12 07:13
Ja bym tylko uważała z matą i nożem krążkowym na sam początek, bo to super rzeczy, ale nie każdemu od razu siadają i łatwo przestrzelić z rozmiarem albo tym, czy w ogóle będzie z tego korzystać. Jeśli startuje raczej od podstaw, to może lepiej celować w porządny zestaw akcesoriów i materiałów do testów niż od razu w taki konkretny sprzęt?
O
OlaZKamienicy
2026-04-28 20:52
Fajny budżet, bo już da się kupić coś naprawdę sensownego, a nie tylko drobiazg. Jeśli dopiero się rozkręca, to dużo zależy od tego, czego jej teraz najbardziej brakuje przy szyciu, bo dla jednej osoby super będzie mata z nożem krążkowym i liniałem, a dla innej lepszy okaże się porządny zestaw stopek albo akcesoria do prasowania szwów. Dopytałabym też, czy ma już ogarnięte podstawy typu dobre nożyczki, szpilki, klipsy, igły do różnych tkanin i zapas nici, bo to schodzi zaskakująco szybko. Czasem fajnym prezentem jest też zestaw kilku lepszych materiałów do ćwiczeń, jeśli lubi testować różne rzeczy i nie boi się próbować. No i ważne, jaką ma maszynę, bo niektóre dodatki mają sens tylko przy konkretnym modelu. Sama bym celowała bardziej w coś, czego będzie używać ciągle, niż w ozdobny gadżet do pracowni. Wiesz może, czego jej najbardziej brakuje przy szyciu na co dzień?
R
RadekMajster
2026-04-30 08:41
Ja bym poszła w coś praktycznego, co zużywa się na bieżąco, czyli porządny zestaw: dobre nożyce krawieckie, mata i nóż krążkowy albo komplet stopek do maszyny, jeśli jej model to obsługuje. W tym budżecie da się też fajnie złożyć paczkę z ładnymi tkaninami, nićmi i dodatkami, bo na początku takie rzeczy naprawdę cieszą bardziej niż przypadkowy gadżet. Jeśli lubi uczyć się nowych rzeczy, to super opcją może być też jakiś kurs szycia online albo bon do sklepu krawieckiego, żeby sama wybrała to, czego jej akurat brakuje. Wiesz może, na jakiej maszynie szyje?
K
KubaWieczorem
2026-05-07 11:31
Ja kiedyś kupiłem podobny prezent osobie, która dopiero zaczynała szyć, i najlepiej sprawdził się porządny zestaw akcesoriów, a nie jakaś „ozdoba do hobby”. Fajnym strzałem był zestaw dobrych nożyczek krawieckich, mata do cięcia i mały nożyk krążkowy, bo to są rzeczy, których używa się cały czas i od razu czuć różnicę przy pracy. Jeśli już coś takiego ma, to bardzo ucieszyłby ją też porządny zapas materiałów do ćwiczeń albo pudełko z nićmi, igłami do różnych tkanin i klipsami krawieckimi. U nas super przyjął się też organizer na przybory, bo nagle wszystko było w jednym miejscu, a nie porozrzucane po stole. W budżecie 200–300 zł da się złożyć naprawdę sensowny komplet, który nie wygląda przypadkowo i potem faktycznie jest używany. Z mojego doświadczenia najmniej cieszą „śmieszne gadżety”, a najbardziej takie rzeczy, które ułatwiają szycie od razu przy następnym projekcie. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć konkretny zestaw w tej kwocie pod totalnie początkującą osobę?
E
EdytaRadzi
2026-05-10 07:00
Przy takim budżecie celowałabym w coś praktycznego, co naprawdę przydaje się od początku, a nie stoi potem w szufladzie. Fajnym pomysłem jest porządny zestaw akcesoriów: dobre nożyce krawieckie, mata do cięcia i nóż krążkowy, bo to od razu ułatwia pracę przy prostych projektach. Super sprawdza się też zestaw stopek do maszyny, ale tu dobrze wcześniej zerknąć, jaki model maszyny ma, żeby wszystko pasowało. Jeśli lubi testować różne materiały, można złożyć paczkę z ładnymi tkaninami, nicią lepszej jakości i dodatkami typu klipsy krawieckie, kreda, igły do różnych materiałów czy mała linijka krawiecka. W tej cenie da się też kupić manekina raczej nie, ale już porządne wyposażenie startowe jak najbardziej. Ja bym chyba szła właśnie w zestaw kilku sensownych rzeczy, bo początkująca osoba zwykle najbardziej cieszy się z czegoś, czego od razu użyje przy kolejnym szyciu. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć gotowy zestaw do skompletowania pod 250 zł.
M
Marek74
2026-05-10 08:09
Też bym szła w ten praktyczny kierunek, bo na początku takie rzeczy naprawdę robią różnicę i nie są tylko „na chwilę”. Nożyce, mata i nóż krążkowy brzmią sensownie, ale sprawdziłabym jeszcze, czy ona już czegoś z tego nie ma, bo początkujący często kompletują podstawy dość szybko. Jeśli lubi testować różne materiały, to fajnym dodatkiem mógłby być jeszcze jakiś mały zestaw lepszych akcesoriów do konkretnego typu szycia, który ją teraz najbardziej kręci. Wiesz może, czy bardziej szyje ubrania, dodatki do domu czy takie totalnie miksowane rzeczy?