Szukam prezentu dla dziewczyny, która od około trzech miesięcy uczy się grać na ukulele i naprawdę mocno się w to wkręciła. Pracuje w marketingu, po pracy codziennie siada na 30–40 minut do ćwiczeń i nawet zaczęła wrzucać krótkie nagrania dla znajomych. Ma już samo ukulele, podstawowy pokrowiec, stroik i kilka najprostszych akcesoriów, więc nie chciałabym kupić czegoś oczywistego albo zdublować tego, co już ma. Budżet mam mniej więcej 200–300 zł i zależy mi na prezencie, który będzie związany z tym hobby, ale jednocześnie będzie faktycznie używany, a nie tylko ładnie wyglądał. Fajnie, gdyby to było coś odpowiedniego dla osoby początkującej, ale takiego, co nie okaże się zbędne po miesiącu. Nie znam się na tym na tyle, żeby ocenić, co w takim momencie nauki naprawdę się przydaje, a co jest tylko gadżetem. Co kupić dziewczynie, która zaczęła grać na ukulele i chce rozwijać się dalej w tym kierunku?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła grać na ukulele i ćwiczy codziennie po pracy (200–300 zł)?
W
WeronikaTrafia
2026-05-15 11:08
9 Komentarzy
Dyskusja (9)
Strona 1 z 1
C
CelinaOdpowiada
2026-05-15 12:38
Ja bym celował w coś, co realnie podkręci jej codzienne granie, np. lepszy futerał z usztywnieniem, porządny pasek albo mały statyw do telefonu z uchwytem, skoro już nagrywa krótkie filmiki. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „muzyczny”, fajnie sprawdza się też voucher na 2–3 lekcje z nauczycielem ukulele — wiesz, czy bardziej jara ją samo granie czy właśnie nagrywanie?
K
KlaudiaDoradza
2026-05-15 13:58
Też bym szedł bardziej w coś, co faktycznie będzie używane codziennie, niż w kolejną „ozdobę” do instrumentu. Skoro już nagrywa krótkie filmiki, to zestaw do telefonu typu mały statyw + sensowny uchwyt brzmi naprawdę trafnie, bo od razu przełoży się na wygodę i lepsze nagrania. Z tych bardziej muzycznych rzeczy fajnym pomysłem jest też porządny pasek, jeśli gra głównie siedząc i chciałaby czasem poćwiczyć też na stojąco. Usztywniany futerał też ma sens, ale bardziej wtedy, jeśli często zabiera ukulele gdzieś ze sobą, bo w domu aż tak nie zmieni codziennego grania. Przy budżecie 200–300 zł pomyślałbym jeszcze o czymś w stylu prostego stojaka na ukulele plus lepszy statyw do telefonu, bo to daje i wygodę, i trochę motywuje, żeby instrument był zawsze pod ręką. Voucher też nie jest zły, tylko moim zdaniem robi mniejsze wrażenie niż konkretny przedmiot, z którego od razu korzysta. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej osobisty, to celowałbym właśnie w coś pod jej ćwiczenia i nagrywanie, bo to widać, że już stało się częścią jej codziennej rutyny. Ona częściej gra tylko w domu czy też bierze ukulele ze sobą poza dom?
M
MirekNaSpokojnie
2026-05-16 22:30
Też bym szedł w coś, co faktycznie wejdzie jej do codziennego używania, bo u mnie takie prezenty najlepiej siadały. Jeśli już nagrywa filmiki, to mały statyw z sensownym uchwytem do telefonu serio robi różnicę, bo człowiek od razu chętniej coś nagrywa i nie męczy się z ustawianiem wszystkiego na książkach. Z tych bardziej „muzycznych” rzeczy fajny był też u nas voucher na jedną lekcję z kimś ogarniętym, bo daje kopa i można wyłapać błędy, których samemu się nie widzi. Wiesz może, czy bardziej jara ją samo granie, czy właśnie też nagrywanie tych krótkich filmików?
K
KubaWieczorem
2026-05-15 13:43
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie uprzyjemni jej codzienne granie, np. porządny futerał, ładny pasek do ukulele albo mały statyw do nagrywania, skoro już wrzuca filmiki znajomym. Jeśli chcesz bardziej „prezentowo”, to fajnie wypada też zestaw: pasek + kapodaster + lepsze struny, bo w 200–300 zł spokojnie się zmieścisz — wiesz może, czy gra bardziej dla relaksu czy już trochę pod nagrania?
I
IzaOdKawy
2026-05-15 15:25
Ja bym poszedł w coś, co realnie uprzyjemni jej codzienne granie, np. lepszy pokrowiec albo porządny pasek, jeśli gra też na stojąco do nagrań. Fajnym pomysłem może być też prosty statyw do telefonu z małym ringiem, skoro wrzuca już filmiki dla znajomych. W tym budżecie da się też ogarnąć bon do sklepu muzycznego i dorzucić coś drobnego od siebie, żeby prezent nie był zbyt bezosobowy. Ona bardziej lubi samo granie czy już też bawi się w nagrywanie?
E
Ewela83
2026-05-15 17:03
Może coś bardziej „okołogrania” niż samo akcesorium, np. lepszy futerał, pasek albo jakiś fajny statyw do nagrywania, skoro już wrzuca filmiki znajomym. Wiesz może, czy bardziej jara ją samo granie, czy właśnie też to nagrywanie?
M
MonikaPoSwojemu
2026-05-25 11:33
Też bym poszła w coś wokół grania, bo przy takim budżecie można znaleźć naprawdę fajny statyw z uchwytem do telefonu i małą lampką, jeśli bawi ją wrzucanie nagrań. U mnie podobnie było z siostrą, która ćwiczyła codziennie na gitarze i z samego instrumentu najbardziej ucieszyły ją właśnie rzeczy, które uprzyjemniały cały ten „rytuał” grania po pracy. Pasek też jest spoko opcją, zwłaszcza jeśli gra siedząc i nagrywając, bo daje trochę więcej swobody. Bardziej kręci ją samo ćwiczenie czy już to nagrywanie i wrzucanie?
P
PawelOdRoweru
2026-05-15 17:13
Ja bym celował w coś, co faktycznie podkręci jej codzienne granie, a nie tylko będzie leżeć w szufladzie. W tym budżecie fajnie wypada porządny, lepszy pokrowiec albo mały statyw do telefonu z uchwytem, skoro już nagrywa krótkie filmiki dla znajomych. Dobrym pomysłem jest też prosty stojak na ukulele albo zestaw trochę lepszych strun z kostkami i drobiazgami do ćwiczeń, bo to są rzeczy, z których naprawdę się korzysta. Wiesz może, czy bardziej jara ją samo granie, czy już też nagrywanie i wrzucanie tych mini występów?
W
Wiola76
2026-05-29 07:09
Ja bym celował w coś, co faktycznie podkręci jej codzienne granie, a nie będzie kolejnym „gadżetem do szuflady”. Fajnym pomysłem jest lepszy pokrowiec albo mały statyw do telefonu z uchwytem, skoro nagrywa już krótkie filmiki dla znajomych. W tym budżecie zmieszczą się też porządniejsze struny, pasek i np. ładny stojak na ukulele, czyli rzeczy, które cieszą bardziej niż kolejny drobiazg. Ona gra bardziej dla relaksu, czy już trochę wkręca się też w nagrywanie i wrzucanie coverów?