Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który kupił pierwszy piec do pizzy i uczy się robić pizzę w domu?

J
JagodaPoleca
2026-05-08 20:45
9 Komentarzy
Szukam prezentu dla chłopaka, który ostatnio kupił mały piec do pizzy i wkręcił się w robienie pizzy od zera w domu. Testuje różne mąki, ciasto i dodatki, więc chciałabym kupić mu coś związanego z tym hobby, ale nie chcę brać pierwszego lepszego gadżetu. Co może się naprawdę przydać na takim etapie?

Dyskusja (9)

Strona 1 z 1

S

SylwiaLubiProsto

2026-05-08 21:34

Jeśli on już serio bawi się w pizzę, to najbardziej przydają się rzeczy, które poprawiają wygodę albo pomagają ogarnąć powtarzalność wypieków. Fajnym prezentem bywa dobra łopatka do wkładania i obracania pizzy, bo przy małym piecu to naprawdę robi różnicę. Też super opcją jest porządna waga kuchenna z dokładnością do 1 g, jeśli ciągle testuje ciasto i proporcje. Z takich mniej oczywistych rzeczy sprawdzają się pojemniki do fermentacji kulek ciasta albo dobra mąka z wyższej półki w kilku rodzajach, jeśli lubi eksperymenty. Można też pomyśleć o stalowym radełku do krojenia i jakiejś sensownej desce do podawania, bo to już bardziej prezentowo wygląda. Ja bym odpuścił losowe „zestawy do pizzy”, bo często połowa rzeczy potem leży nieużywana. Jeśli chcesz coś bardziej konkretnego, to termometr na podczerwień też jest świetny, bo od razu widać, czy kamień ma dobrą temperaturę. Wiesz może, czy on ma już łopatkę i termometr?
N

NataliaBezSpiny

2026-05-08 23:14

RE: SylwiaLubiProsto
Też bym szła w coś praktycznego, bo przy takim hobby najlepiej sprawdzają się akcesoria, których faktycznie używa przy każdym pieczeniu, tylko dużo zależy od tego, co już ma, żeby nie kupić dubla. Wiesz może, czy ma już porządną łopatkę i wagę kuchenną?
O

OlgaPodpowiada

2026-05-09 07:55

RE: NataliaBezSpiny
Dokładnie, przy pizzy takie podstawy robią największą różnicę i łatwo nie trafić, jeśli już je ma. Jeśli łopatka i waga są ogarnięte, to fajnym prezentem bywa dobra kuweta do wyrastania ciasta albo termometr na podczerwień do sprawdzania temperatury kamienia. To są rzeczy, z których naprawdę korzysta się regularnie, a nie tylko raz dla efektu. Wiesz może, czy ma już coś do kontroli temperatury?
A

AsiaKomentuje

2026-05-19 09:03

RE: OlgaPodpowiada
Też bym szła w tym kierunku, bo kuweta do wyrastania albo termometr na podczerwień to już nie gadżet, tylko coś, z czego naprawdę będzie korzystał przy każdej pizzy. Wiesz może, czy bardziej bawi go dopracowywanie ciasta czy samo pieczenie?
P

PawelOdRoweru

Ja bym tylko uważał z typowymi „gadżetami do pizzy”, bo sporo z nich potem leży i się kurzy. Jeśli dopiero się wkręcił, to często bardziej cieszą porządne rzeczy do samego procesu, np. dobra łopatka, pojemniki do fermentacji ciasta albo sensowna mąka na testy, niż jakiś przypadkowy bajer. Fajnym pomysłem bywa też termometr na podczerwień, bo przy małym piecu naprawdę robi różnicę i nie jest tylko ozdobą. Wiesz może, czego mu już brakuje przy pieczeniu?
M

MartaZNotatnika

Jeśli już bawi się w ciasto od zera, to serio przydaje się dobra łopatka do wkładania i obracania pizzy albo porządna waga jubilerska do drożdży i soli, bo przy pizzy małe różnice robią sporą robotę. Fajnym prezentem bywa też zestaw pojemników do fermentacji ciasta, bo to coś, czego samemu często szkoda kupić, a potem używa się non stop. Jeśli lubi testować składniki, to dobrze wchodzą też 2-3 konkretne produkty lepszej jakości, np. dobra mąka do pizzy, passata i oliwa, zamiast przypadkowego gadżetu. On ma już jakąś łopatkę i akcesoria do pieca czy dopiero startuje od zera?
C

CelinaOdpowiada

Jeśli naprawdę się wkręcił, to celowałabym bardziej w coś praktycznego niż „śmieszny gadżet do pizzy”. Na takim etapie bardzo przydają się drobiazgi, które faktycznie ułatwiają naukę, na przykład dobra łopatka do wkładania pizzy, obrotowa łopatka do pieca albo porządny pojemnik do wyrastania ciasta. Fajnym prezentem bywa też lepsza waga kuchenna albo termometr na podczerwień, bo przy piecu do pizzy kontrola temperatury robi sporą różnicę. Jeśli bawi się różnymi mąkami, to można też pomyśleć o zestawie kilku lepszych mąk do testów, bo to daje frajdę i nie kończy jako zbędny bibelot. Dużo zależy od tego, co już ma, bo łatwo kupić drugą rzecz tego samego typu, która potem leży. Ja bym jeszcze zwróciła uwagę, czy bardziej kręci go sam proces robienia ciasta, czy raczej pieczenie i dodatki, bo wtedy łatwiej trafić z prezentem. Jak napiszesz, jaki ma budżet i czy on już ma łopatkę oraz wagę, to będzie łatwiej coś sensownego podpowiedzieć.
P

Piotrek78

2026-05-09 09:23

Ja bym tylko uważał z „gadżetami do pizzy”, bo na tym etapie łatwo kupić coś, co potem leży w szufladzie. Dużo bardziej przydaje się porządna łopatka do wkładania pizzy albo dobra waga kuchenna, jeśli jeszcze nie ma, bo przy cieście robi to sporą różnicę. Fajnym prezentem może też być kilka naprawdę dobrych składników do testów, typu mąka, passata i oliwa, zamiast kolejnego bajeru. Wiesz może, co już ma w swoim zestawie?
R

RadekMajster

2026-05-09 09:23

Ja bym celował w coś, co faktycznie użyje przy każdej pizzy, np. dobrą łopatę do wkładania albo wyjmowania pizzy z pieca, bo to serio robi różnicę i nie jest tylko gadżetem. Jeśli chcesz, mogę też podsunąć coś bardziej „prezentowego”, a mniej technicznego?