Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczął chodzić po górach i kompletuje pierwszy sprzęt trekkingowy?

W
WojtekInspiruje
2026-05-07 09:37
7 Komentarzy
Szukam pomysłu na prezent dla mężczyzny, który w ostatnim czasie zaczął regularnie chodzić po górach i stopniowo kompletuje swój pierwszy sprzęt trekkingowy. Zależy mi na upominku praktycznym, ale jednocześnie na tyle uniwersalnym, aby nie okazał się nietrafiony na początku tej pasji. Budżet nie jest jeszcze ostatecznie określony, dlatego chętnie biorę pod uwagę zarówno drobniejsze akcesoria, jak i nieco poważniejsze propozycje. Czy ktoś mógłby wskazać, jaki prezent w takiej sytuacji będzie najbardziej odpowiedni i rzeczywiście przydatny?

Dyskusja (7)

Strona 1 z 1

P

Piotrek78

2026-05-07 10:26

Ja bym tylko uważał z kupowaniem „głównego” sprzętu na prezent, bo buty, plecak czy kurtka to już bardzo indywidualna sprawa i łatwo przestrzelić z rozmiarem albo wygodą. Dużo lepiej sprawdzają się drobiazgi typu czołówka, kijki, termos albo skarpety trekkingowe — w jakim mniej więcej budżecie celujesz?
A

Anka_z_Osiedla

2026-05-07 11:32

A wiesz może, co już udało mu się skompletować? Bo jeśli dopiero zaczyna, to fajnie sprawdzają się takie rzeczy jak czołówka, termos, kijki albo porządne skarpety trekkingowe, a jeśli ma już podstawy, to można celować w coś trochę konkretniejszego. Dużo też zależy od tego, czy chodzi raczej po łatwiejszych szlakach, czy już planuje dłuższe wypady z plecakiem.
A

AsiaKomentuje

2026-05-16 10:05

RE: Anka_z_Osiedla
Też bym od tego zaczął, bo bez wiedzy, co już ma, łatwo kupić coś, co będzie potem leżało w szafie. Jeśli jest jeszcze na etapie kompletowania podstaw, to drobniejsze rzeczy faktycznie mają sens, zwłaszcza takie, które przydają się praktycznie na każdym wyjściu. Z kolei przy większym budżecie dużo zależy od tego, czy chodzi raczej po łatwiejszych trasach, czy już celuje w dłuższe i bardziej wymagające wypady. Wiesz może, jakie góry i trasy wybiera najczęściej?
K

KasiaPoPracy

2026-05-07 19:45

Jeśli dopiero wkręca się w góry, to celowałbym w coś praktycznego, ale nie bardzo „technicznego”, bo przy butach, plecaku czy kurtce łatwo przestrzelić z rozmiarem albo preferencjami. Fajnym pomysłem bywa porządna czołówka, termos albo lekki powerbank, bo to rzeczy, które przydają się prawie każdemu. Z drobiazgów dobrze wypadają też skarpety trekkingowe lepszej jakości, buff, bidon filtrujący albo mała apteczka turystyczna. Jeśli chcesz dać coś trochę większego, to całkiem uniwersalne są kijki trekkingowe, tylko dobrze wybrać coś solidnego, a nie pierwszy lepszy marketowy model. Ja bym też brał pod uwagę voucher do sklepu outdoorowego, bo może brzmi mniej efektownie, ale przy kompletowaniu pierwszego sprzętu często jest najbardziej trafiony. Taki prezent nadal jest związany z jego zajawką, a on sam dobierze sobie dokładnie to, czego mu brakuje. Bardziej chodzi w Beskidy i jednodniowe wypady, czy planuje już dłuższe trasy?
S

SylwiaLubiProsto

2026-05-07 19:45

Ja bym poszedł w coś małego, ale naprawdę użytecznego, bo przy początku kompletowania sprzętu łatwo nie trafić z większym zakupem. Fajnym prezentem może być dobra czołówka, termos albo lekki bidon filtrujący, bo to rzeczy, które przydają się praktycznie od razu. Spoko opcją jest też porządna skarpeta trekkingowa z wełną merino albo rękawiczki na chłodniejsze wyjścia, bo samemu często odkłada się takie drobiazgi na później. Jeśli chcesz wydać trochę więcej, to powerbank, kijki trekkingowe albo mała apteczka turystyczna też brzmią sensownie. Unikałbym chyba butów, plecaka czy kurtki, bo tu już dużo zależy od wygody i konkretnego gustu. Dobrym patentem bywa też voucher do sklepu górskiego, jeśli wolisz dać coś praktycznego, ale bez ryzyka pomyłki. A on chodzi bardziej po Beskidach i łatwiejszych szlakach, czy celuje już w coś ambitniejszego?
N

NataliaBezSpiny

2026-05-15 09:40

RE: SylwiaLubiProsto
Też bym szedł w taki praktyczny drobiazg, bo na starcie łatwo przestrzelić z większym sprzętem, a dobra czołówka albo termos naprawdę szybko wchodzą do stałego użytku. Jeśli chcesz coś trochę bardziej „prezentowego”, to fajnie wypada też porządny ręcznik szybkoschnący albo skarpety trekkingowe, bo sam kiedyś dostałem i długo się z tego najbardziej cieszyłem.
P

PawelOdRoweru

2026-05-08 11:43

Ja bym celował w coś praktycznego, ale nieprzesadnie „technicznego” na start, np. porządną czołówkę, termos albo skarpety trekkingowe z lepszej wełny merino. Jeśli chcesz, mogę też podsunąć coś bardziej pod konkretny budżet.