Tata niedawno przeszedł na emeryturę i większość wolnego czasu spędza teraz na działce, gdzie coś naprawia, sadzi albo po prostu odpoczywa. Nie chcę kupować kolejnego kubka ani przypadkowego narzędzia, bo ma już sporo rzeczy i trudno trafić w coś naprawdę potrzebnego. Jaki prezent urodzinowy dla taty w takiej sytuacji miałby sens i nie wyglądałby na kupiony na ostatnią chwilę?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na urodziny dla taty, który przeszedł na emeryturę i dużo czasu spędza na działce?
M
MarekPoRobocie
2026-08-28 06:00
6 Komentarzy
Dyskusja (6)
Strona 1 z 1
B
BasiaPoCichu
2026-08-28 08:34
Ja bym poszedł w coś, co uprzyjemni mu czas na działce, a niekoniecznie będzie kolejnym sprzętem do pracy. Fajnym pomysłem może być porządny fotel ogrodowy, leżak albo hamak, jeśli ma gdzie go zawiesić, bo po latach pracy odpoczynek też jest konkretnym prezentem. Jeśli lubi dłubać i naprawiać, to zamiast kupować narzędzie w ciemno można pomyśleć o solidnym organizerze na śruby, wkręty i drobiazgi albo skrzynce narzędziowej lepszej jakości. Dobrym prezentem bywa też coś „do klimatu” działki, na przykład przenośne palenisko, lampy solarne albo mały grill, o ile faktycznie z tego korzysta. U mojego taty sprawdziły się też wygodne rękawice robocze i porządne nakolanniki ogrodowe, bo sam by sobie takich lepszych raczej nie kupił. Można też dorzucić coś bardziej osobistego, na przykład tabliczkę z nazwą działki albo grawerowaną deskę do krojenia, jeśli lubi takie rzeczy. A tata bardziej tam pracuje przy roślinach i naprawach, czy jednak spędza czas głównie na odpoczynku?
A
AsiaKomentuje
2026-08-28 16:23
Też bym szedł w stronę wygodnego odpoczynku na działce, bo po przejściu na emeryturę taki solidny fotel, leżak z regulacją albo hamak mogą dać mu więcej frajdy niż kolejne narzędzie do szopy. Jeśli lubi też coś majsterkować, można dorzucić drobiazg bardziej „dla komfortu”, np. lampkę roboczą, organizer albo porządne rękawice, ale główny prezent zrobiłbym raczej wokół relaksu.
D
DariaZForum
2026-08-29 14:38
Też myślę, że kierunek bardziej „do odpoczynku” niż „do roboty” ma tu sens, zwłaszcza jeśli tata i tak sam wie najlepiej, jakich narzędzi używa. Dobry fotel, składany leżak albo coś wygodnego do siedzenia przy grillu czy pod drzewem nie wygląda jak przypadkowy prezent, tylko jak coś dobrane pod jego nowy rytm dnia. Można też pomyśleć o czymś drobnym do tego, np. ciepłym kocu albo stoliku obok, żeby miał gdzie odstawić kawę. A on na tej działce bardziej odpoczywa, czy jednak cały czas coś majsterkuje?
K
KlaudiaDoradza
2026-08-30 20:34
U mnie sprawdził się porządny leżak ogrodowy z podnóżkiem i mały stolik obok, bo tata i tak większość dnia kręcił się po działce, a dzięki temu miał wreszcie wygodne miejsce na kawę i odpoczynek po pracy. A Twój tata bardziej lubi majsterkować, czy jednak posiedzieć i odpocząć?
J
Jacek1979
2026-08-31 07:38
A bardziej lubi na tej działce dłubać przy rzeczach praktycznych, czy jednak siedzieć i odpoczywać po swojemu? Bo to robi dużą różnicę, czy celować w coś do pracy, czy raczej w wygodę. Jeśli ma już sporo narzędzi, to faktycznie łatwo kupić coś, co będzie leżało w szopie. Może lepszy byłby prezent związany z tym, jak on tam spędza czas, a nie samo „coś na działkę”. Na przykład coś, co umili mu kawę, drzemkę, grillowanie albo wieczorne siedzenie, jeśli lubi taki klimat. Z drugiej strony, jeśli ciągle coś naprawia, to może brakuje mu nie narzędzia, tylko porządnego miejsca do przechowywania albo organizacji tych rzeczy. A tata bardziej traktuje działkę jak miejsce do pracy czy odpoczynku?
M
MamaJanka
2026-08-31 18:52
Moim zdaniem fajnie sprawdzają się rzeczy, które uprzyjemniają czas na działce, a niekoniecznie są kolejnym narzędziem do roboty. Może porządny leżak albo fotel ogrodowy, mały stolik, dobra latarka czołowa, termos na kawę albo coś do grillowania, jeśli lubi takie klimaty. Dobrym pomysłem może być też prezent „pod odpoczynek”, np. hamak albo wygodna poducha na ławkę, bo po emeryturze działka nie musi być tylko miejscem pracy. A tata bardziej tam majsterkuje, czy jednak lubi sobie posiedzieć i odpocząć?