Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla chłopaka, który od kilku miesięcy regularnie biega i za około dwa miesiące ma swój pierwszy półmaraton. Budżet mam mniej więcej 200-300 zł, ale nie chcę kupić czegoś przypadkowego, co trafi do szuflady. Nie znam się dobrze na sprzęcie biegowym, a on ma już podstawowe rzeczy typu buty i zegarek. Czy w takiej sytuacji lepiej iść w coś praktycznego związanego z treningami, czy raczej w prezent mniej techniczny, ale nadal pasujący do tego hobby?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na urodziny dla chłopaka, który przygotowuje się do pierwszego półmaratonu?
R
RafalOdHobby
2026-08-27 06:41
3 Komentarzy
Dyskusja (3)
Strona 1 z 1
M
Magda1989
2026-08-27 09:24
Ja bym tylko uważał z kupowaniem typowego sprzętu biegowego w ciemno, bo przy bieganiu dużo rzeczy jest mocno indywidualnych. Skarpety, pas, żele czy słuchawki mogą być super, ale jeśli nie trafisz w jego preferencje, faktycznie wylądują w szufladzie. Przy takim budżecie celowałbym raczej w coś okołobiegowego, np. masaż sportowy, voucher do sklepu biegowego albo pakiet dobrych rzeczy do regeneracji po treningach. Wiesz, czy on bardziej lubi gadżety, czy raczej praktyczne prezenty?
K
KlaudiaDoradza
2026-08-30 09:16
Zgadzam się z Magda1989, bo u mnie przy bieganiu połowa „praktycznych” gadżetów okazała się nietrafiona, a najbardziej ucieszył masaż sportowy albo voucher do sklepu biegowego, gdzie sam mógł dobrać drobiazgi pod siebie. Może podpytaj go luźno, czy po dłuższych treningach bardziej narzeka na regenerację, jedzenie na trasie czy ubrania?
E
Ewela83
2026-08-27 15:04
U mnie przy podobnej okazji dobrze sprawdziły się rzeczy, które zużywają się w trakcie przygotowań, a nie kolejny „gadżet do biegania”. Kupiłam chłopakowi porządne skarpety biegowe, pas na żele/telefon i kilka żeli do testowania na dłuższych treningach, bo przed półmaratonem i tak trzeba sprawdzić, co pasuje żołądkowi. Brzmi mało efektownie, ale był zadowolony, bo faktycznie zaczął tego używać od razu. Fajnym pomysłem może być też masaż sportowy po mocniejszym treningu albo voucher do sklepu biegowego, jeśli boisz się nie trafić z rozmiarem czy marką. Z ubraniami bym uważała, bo biegacze potrafią być wybredni co do kroju, szwów i materiału. Jeśli chcesz dodać coś bardziej osobistego, możesz dorzucić małą kartkę z tekstem typu „na ostatnie kilometry przygotowań”. On biega bardziej dla wyniku, czy po prostu chce ukończyć pierwszy półmaraton?