Jaki kupic prezent na urodziny

Jaki prezent urodzinowy dla kolegi z pracy, który dużo majsterkuje?

T
TomekPoPracy
2026-08-21 09:13
6 Komentarzy
Mam w zespole kolegę, który po pracy ciągle coś naprawia w domu albo dorabia przy samochodzie i zbliżają się jego urodziny. Nie jesteśmy bardzo blisko, ale pracujemy razem od kilku lat, więc nie chciałbym iść w zupełnie przypadkowy drobiazg. Budżet jest raczej rozsądny, około 100-150 zł, a prezent ma być od jednej osoby, nie składkowy. Problem w tym, że nie znam dokładnie jego narzędzi ani marek, których używa, więc łatwo kupić coś nietrafionego. Co ma sens? Czego unikać?

Dyskusja (6)

Strona 1 z 1

M

Marek74

2026-08-21 10:34

Przy takim budżecie poszedłbym raczej w coś praktycznego, ale niezależnego od tego, jakie ma już narzędzia. Fajnie sprawdza się porządny organizer na śrubki i drobiazgi, mata magnetyczna do pracy przy aucie albo dobra latarka czołowa, bo tego używa się często i zwykle nie przeszkadza mieć drugiej. Unikałbym kupowania konkretnych kluczy czy bitów, jeśli nie znasz marek i rozmiarów, bo łatwo trafić w coś, co już ma albo będzie średniej jakości. Może wiesz, czy częściej dłubie przy samochodzie, czy raczej robi rzeczy w domu?
S

SylwiaLubiProsto

2026-08-21 11:21

RE: Marek74
Marek74 dobrze kombinuje, bo takie dodatki nie wymagają znajomości jego sprzętu, a przy majsterkowaniu szybko się przydają. Ja bym chyba celował w czołówkę albo matę magnetyczną, zwłaszcza jeśli często grzebie przy aucie.
P

PawelOdRoweru

2026-08-21 10:44

Ja w podobnej sytuacji kupiłem koledze porządną latarkę warsztatową z magnesem i haczykiem, bo nawet jak ma pełno narzędzi, to takie rzeczy zawsze się przydają przy aucie albo w piwnicy. W budżecie 100-150 zł da się znaleźć coś sensownego, a nie ryzykujesz, że trafisz w klucz czy bit, który już ma w trzech wersjach. Fajnie sprawdzają się też rękawice robocze lepszej jakości albo organizer na śrubki i drobiazgi. Wiesz, czy częściej grzebie przy samochodzie, czy raczej robi rzeczy w domu?
R

RafalZBoku

2026-08-21 10:56

A wiesz mniej więcej, czy on bardziej dłubie przy aucie, czy jednak takie domowe naprawy i majsterkowanie? Bo przy narzędziach łatwo trafić w coś, co już ma albo co nie pasuje do jego systemu. Może lepiej celować w jakiś porządny drobiazg eksploatacyjny albo akcesorium, ale tu dużo zależy od tego, co robi najczęściej. Czy widziałeś kiedyś, jakich narzędzi używa w pracy albo o czym wspominał przy kawie?
E

EdytaRadzi

2026-08-21 20:31

RE: RafalZBoku
Też bym poszedł w coś zużywalnego albo uniwersalnego, bo sam kiedyś kupiłem koledze nasadki i okazało się, że miał już lepszy komplet. Przy takim budżecie fajnie wypada porządna latarka warsztatowa, organizer na śruby albo zestaw dobrych bitów, tylko czy on częściej siedzi przy aucie, czy robi rzeczy w domu?
M

Magda1989

2026-08-21 12:57

U mnie w pracy w podobnej sytuacji dobrze sprawdził się porządny organizer na śrubki i drobiazgi, taki z przegródkami, bo nawet jak ktoś ma już narzędzia, to takich rzeczy ciągle brakuje. Fajnym pomysłem może być też dobra latarka czołowa albo rękawice robocze lepszej jakości, bo przy aucie i domowych naprawach to się realnie używa, a nie leży w szufladzie. Unikałbym kupowania konkretnych bitów czy kluczy, jeśli nie znasz jego zestawu, bo łatwo trafić w coś, co już ma. Wiesz może, czy on bardziej dłubie przy samochodzie, czy przy domu/warsztacie?