Szukam prezentu na 37. urodziny dla chłopaka, który po kursach i uprawnieniach zaczyna pracę jako elektryk w firmie obsługującej małe inwestycje. Sama od kilku lat pracuję przy zaopatrzeniu technicznym, więc wiem, że rzeczy do pracy potrafią być bardzo indywidualne i łatwo kupić coś nietrafionego. Chciałabym, żeby prezent był praktyczny, ale nie wyglądał jak przypadkowy zakup z marketu budowlanego. Budżet mam raczej średni, bez wchodzenia w bardzo drogi sprzęt. Czy lepiej celować w coś zawodowego? A może w coś bardziej prywatnego?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na 37. urodziny dla chłopaka, który zaczyna pracę jako elektryk?
A
AsiaNaChwile
2026-08-16 16:21
10 Komentarzy
Dyskusja (10)
Strona 1 z 1
C
CelinaOdpowiada
2026-08-16 18:21
Przy takim starcie w zawodzie celowałbym raczej w coś porządnego, ale neutralnego, żeby nie wchodzić mu w konkretne narzędzia, które pewnie i tak dobierze pod rękę. Fajnym prezentem może być dobra torba narzędziowa albo organizer na drobnicę, bo przy małych inwestycjach ciągle nosi się złączki, końcówki, miernik, śrubokręty i inne rzeczy między autem a miejscem pracy. Jeśli ma już podstawowe wyposażenie, to sensowna bywa też czołówka albo solidna latarka robocza z magnesem, bo tego używa się częściej, niż się na początku wydaje. Unikałbym kupowania miernika czy wkrętaków „na oko”, bo elektrycy potrafią mieć swoje preferencje co do marek, izolacji i rozmiarów. Żeby prezent nie wyglądał marketowo, można dobrać coś z lepszej serii i dorzucić mały osobisty akcent, na przykład grawerowaną tabliczkę przy torbie albo porządne etui. Dobrym pomysłem jest też voucher do sklepu z osprzętem elektrycznym, ale zapakowany razem z czymś fizycznym, żeby nie wyglądało to zbyt sucho. A on będzie pracował bardziej na budowach, czy przy serwisie i drobnych przeróbkach u klientów?
E
Ewela83
2026-08-18 15:50
Też bym szła w coś, co ogarnia chaos wokół pracy, a nie w samo narzędzie, bo z tym każdy elektryk szybko ma swoje preferencje. U mojego znajomego najlepiej przyjęła się porządna torba z przegródkami i mały organizer na złączki, końcówki i inne drobiazgi, bo to faktycznie chodzi z człowiekiem codziennie po budowie.
M
MamaJanka
2026-08-24 13:36
Też mam wrażenie, że taki prezent „porządkujący” ma większą szansę się przyjąć niż kolejne narzędzie, zwłaszcza na początku pracy, kiedy dopiero wyrabia się swoje nawyki. Fajnym dodatkiem do torby albo organizera mogłaby być jeszcze dobra etykieciarka albo solidne pudełko na drobnicę, bo przy małych inwestycjach takich rzeczy chyba szybko robi się pełno.
T
TomekNaLuzie
2026-08-17 10:26
Moim zdaniem przy elektryku lepiej celować w coś porządnego, ale niekoniecznie w główne narzędzia, bo tu każdy szybko wyrabia sobie własne preferencje. Fajnie wypada np. dobra latarka czołowa, organizer/torba narzędziowa albo miernik od sprawdzonej marki, jeśli wiesz, że jeszcze takiego nie ma. Możesz też pomyśleć o czymś „roboczym”, ale bardziej osobistym, typu wygodne spodnie monterskie albo bluza z kieszeniami, tylko tu rozmiar i krój muszą się zgadzać. A wiesz, czy on będzie bardziej jeździł po montażach, czy pracował głównie na jednej budowie?
M
MonikaPoSwojemu
2026-08-19 15:58
Tomek dobrze celuje z rzeczami „obok” głównych narzędzi, tylko z miernikiem byłabym ostrożna. Przy elektryce to już dość osobisty i roboczo ważny sprzęt, więc łatwo trafić w model, który potem będzie leżał w torbie. Latarka czołowa, porządna torba albo jakiś organizer na drobiazgi brzmią bardziej prezentowo, a nadal praktycznie. Może jeszcze coś z odzieży roboczej lepszej jakości, jeśli znasz rozmiar i styl, w którym lubi pracować. Ma już swoją torbę albo dopiero kompletuje wszystko od zera?
R
Renata38
2026-08-22 20:07
Tomek dobrze podpowiada z tym kierunkiem pobocznych rzeczy, bo torba albo czołówka nie wchodzą aż tak w osobiste przyzwyczajenia jak główne narzędzia. Wiesz może, czy on będzie częściej pracował na budowach, czy raczej przy drobnych serwisach i poprawkach?
W
Wiola76
2026-08-20 19:06
Tylko ostrożnie z kupowaniem narzędzi „do pracy”, bo elektrycy szybko wyrabiają sobie swoje preferencje i nawet dobra rzecz może leżeć w szufladzie. Bardziej celowałbym w coś około pracy, ale porządnego: solidny organizer, torbę narzędziową, latarkę czołową albo jakiś lepszy element odzieży roboczej, jeśli znasz rozmiar. To nadal jest praktyczne, a nie wygląda jak przypadkowy zakup z marketu. Masz jakiś budżet, którego chcesz się trzymać?
K
KasiaPoPracy
2026-08-22 21:54
Może coś z porządnych akcesoriów, które nie narzucają mu konkretnego systemu pracy: solidny organizer na drobnicę, latarka czołowa albo dobra torba narzędziowa z usztywnianym dnem. Wiesz, czy będzie więcej jeździł po budowach, czy raczej robił drobne montaże i serwis?
B
BasiaPoCichu
2026-08-27 14:42
U mnie przy takim prezencie sprawdziło się coś „okołozawodowego”, a nie od razu konkretne narzędzie do roboty. Kupiłam porządną torbę narzędziową z twardym dnem i organizerem, bo nawet jak ktoś później dobiera sobie sprzęt po swojemu, to ma w czym to sensownie nosić. Fajnie wygląda też multitool albo dobra latarka czołowa, bardziej jak prezent niż zakup z koszyka w markecie. On będzie jeździł na montaże w teren, czy raczej praca w jednym miejscu?
O
OlaZKamienicy
2026-08-28 07:44
A masz mniej więcej rozeznanie, co już dostał po kursie albo co firma mu zapewnia na start? Bo przy elektryku łatwo kupić drugi miernik, torbę albo zestaw wkrętaków, a potem okazuje się, że leży w szafie. Ja bym celował w coś praktycznego, ale trochę „ładniejszego” niż zwykły zakup roboczy, tylko najpierw dobrze znać jego aktualny zestaw. Będzie bardziej robił instalacje w nowych lokalach, czy serwis i drobne naprawy?