Jaki kupic prezent na urodziny

Co wypada kupić szefowi na urodziny od zespołu?

J
JustynaK
2026-08-12 11:04
7 Komentarzy
U nas w pracy zbliżają się urodziny szefa i pojawił się pomysł, żeby kupić coś wspólnie od zespołu. Nie chcemy przesadzić, bo jednak relacja jest służbowa, ale głupio też przyjść tylko z życzeniami, skoro zwykle pamiętamy o takich okazjach. Myślałam o czymś neutralnym, typu dobra kawa, elegancki notes albo kosz z drobiazgami, ale część osób mówi, że to może wyglądać zbyt oficjalnie. Z drugiej strony indywidualne prezenty wydają mi się trochę niezręczne, zwłaszcza jeśli ktoś miałby dać coś droższego. Jak to wygląda u was w firmach, lepiej iść w symboliczny prezent od wszystkich czy odpuścić i zostać przy kartce?

Dyskusja (7)

Strona 1 z 1

R

RafalZBoku

2026-08-12 15:58

Moim zdaniem najlepiej iść w coś wspólnego od zespołu, raczej symbolicznego niż drogiego, bo wtedy nikt nie czuje się niezręcznie. Dobra kawa, herbata, elegancki notes albo jakiś neutralny kosz są okej, byle nie wyglądało to jak próba przypodobania się szefowi. Trafiłem też na krótki materiał do poczytania: Prezent na urodziny dla szefa - co wypada wręczyć i sensownie podsumowuje, że przy takim prezencie najważniejszy jest umiar. A może warto dorzucić kartkę z podpisami zespołu, żeby prezent miał bardziej ludzki charakter?
B

BasiaPoCichu

2026-08-13 22:56

RE: RafalZBoku
Też bym poszła w taki kierunek, bo przy szefie łatwo przesadzić i potem robi się dziwnie. Wspólny, nieduży prezent typu kawa czy jakiś ładny zestaw jest chyba najbezpieczniejszy, zwłaszcza jeśli wszyscy dorzucają po parę złotych. Ważne, żeby było bardziej „pamiętaliśmy o okazji” niż „robimy wielki gest”. Podobny watek byl tez tutaj: Handmade prezent na urodziny, ale żeby wyglądał „na porządnie” – jak to ogarnąć?.
S

SylwiaLubiProsto

2026-08-13 08:35

Ja bym poszła w coś wspólnego i raczej symbolicznego, bez napinki. Dobra kawa, herbata, jakiś mały kosz albo voucher do fajnej kawiarni brzmią bezpiecznie, bo nie wchodzą za bardzo w prywatne klimaty. Indywidualnych prezentów bym unikała, bo łatwo potem o dziwne wrażenie, że ktoś chce się podlizać.
E

Ewela83

2026-08-14 14:25

U nas najlepiej sprawdzają się prezenty składkowe i raczej neutralne, bez wchodzenia w prywatne klimaty. Dobra kawa, herbata, jakiś elegancki zestaw albo voucher do księgarni brzmią ok, bo to miły gest, a nie próba przypodobania się. Indywidualne prezenty dla szefa bym odpuściła, bo łatwo potem o dziwną atmosferę.
T

TomekNaLuzie

2026-08-15 02:56

U nas zwykle składamy się na coś niedużego i neutralnego, bo przy szefie łatwo przesadzić w jedną albo drugą stronę. Dobra kawa, herbata, jakiś porządny notes czy kosz z drobiazgami brzmią moim zdaniem w sam raz, zwłaszcza jeśli idzie to od całego zespołu. Unikałbym tylko bardzo osobistych prezentów albo czegoś drogiego, bo potem robi się niezręcznie.
K

KubaWieczorem

2026-08-15 16:58

Ja bym poszedł w coś wspólnego i raczej symbolicznego, bez przesadnego budżetu. Dobra kawa, herbata, jakiś kosz z normalnymi rzeczami albo elegancki notes są moim zdaniem okej, bo nie wchodzą za bardzo w prywatne klimaty. Indywidualne prezenty dla szefa mogą już dziwnie wyglądać, chyba że ktoś ma z nim naprawdę luźną relację.
R

RadekMajster

2026-08-16 06:13

Ja bym szedł w coś wspólnego i raczej symbolicznego, bez przesadnego budżetu. Dobra kawa, herbata, jakiś kosz z drobiazgami albo voucher do miejsca, które wiadomo że lubi, będą ok i nie robią dziwnej sytuacji. Indywidualne prezenty dla szefa bym odpuścił, bo łatwo to potem wygląda niezręcznie.