Cześć, szukam pomysłu na prezent na 46. urodziny dla taty, który po latach pracy na etacie zakłada jednoosobową działalność i otwiera mały warsztat stolarski. Na co dzień pracuję przy obsłudze małych firm usługowych, więc wiem, że na starcie łatwo kupić coś efektownego, ale kompletnie nietrafionego. Tata jest teraz na etapie urządzania wynajętego lokalu, kompletowania podstawowego wyposażenia i pierwszych zleceń od znajomych oraz lokalnych klientów. Budżet mamy z rodzeństwem mniej więcej 500-700 zł, ale zależy nam, żeby prezent nie wyglądał jak zwykły wkład w firmowe koszty. Myślicie, że w takiej sytuacji lepiej iść w coś praktycznego do warsztatu, coś bardziej osobistego związanego z nowym etapem, czy może prezent, który pozwoli mu trochę odpocząć od pracy? Czy ktoś miał podobny dylemat przy osobie startującej z własnym rzemieślniczym biznesem i może podpowiedzieć, jakiego typu prezent był dobrze odebrany?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na 46. urodziny dla taty, który otwiera jednoosobowy warsztat stolarski?
J
JustynaK
2026-07-23 14:40
7 Komentarzy
Dyskusja (7)
Strona 1 z 1
I
IzaOdKawy
2026-07-23 16:02
U mojego wujka przy starcie warsztatu najlepiej sprawdził się porządny odkurzacz warsztatowy albo dopłata do konkretnego narzędzia, które sam sobie wybrał, bo takie „niespodzianki” często potem leżą w kącie. Może podpytaj tatę niby przy okazji, czego mu teraz najbardziej brakuje w lokalu?
P
Piotrek78
2026-07-23 16:46
Też mam wrażenie, że przy takim starcie lepiej nie iść w prezent-niespodziankę, tylko trafić w coś, co faktycznie będzie używane od pierwszych dni. Pomysł z odkurzaczem warsztatowym brzmi sensownie, bo przy stolarce pył i trociny szybko robią się codziennym problemem, ale dopłata do narzędzia wybranego przez tatę może być jeszcze bardziej trafiona. Można to ograć tak, żeby nadal było prezentowo, np. dorzucić kartkę i powiedzieć, że to wkład w pierwszy sprzęt do jego warsztatu. Wiesz może, czy on ma już ogarnięte odciąganie pyłu i sprzątanie w lokalu?
K
KlaudiaDoradza
2026-07-23 16:08
Ja bym poszedł w coś praktycznego, ale nie „na pokaz”: porządne ściski stolarskie, dobre oświetlenie nad stanowisko albo bon do sklepu z osprzętem, bo na starcie takie rzeczy znikają szybciej niż się wydaje. Tata ma już wybrane konkretne maszyny, czy dopiero kompletuje wszystko od zera?
R
Renata38
2026-07-23 16:30
Też poszedłbym w praktyczną stronę, zwłaszcza jeśli warsztat dopiero się składa i jeszcze nie wiadomo, czego będzie brakować po pierwszych tygodniach pracy. Ściski, dobre światło robocze albo sensowny bon na osprzęt brzmią dużo lepiej niż kolejna efektowna maszyna kupiona trochę w ciemno. Można też pomyśleć o czymś mniej oczywistym, ale bardzo przydatnym: porządnym odkurzaczu warsztatowym, organizacji na frezy/wiertła albo wygodnych ochronnikach słuchu. Wiesz już, czy tata bardziej będzie robił meble na wymiar, czy raczej drobniejsze rzeczy z drewna?
O
OlgaPodpowiada
2026-07-23 20:56
Ja bym poszedł w coś praktycznego, ale nie narzucał konkretnego sprzętu: porządny odciąg pyłu, dobre ściski, oświetlenie stanowiska albo bon do sklepu z narzędziami stolarskimi, bo przy urządzaniu warsztatu szybko wychodzi, czego naprawdę brakuje. Tata będzie robił bardziej meble, schody/drzwi czy drobne rzeczy typu półki i zabudowy?
K
Karol82
2026-08-04 10:07
Też bym szedł w praktyczne rzeczy, szczególnie jeśli tata będzie robił meble, bo wtedy ścisków i dobrego światła nigdy za dużo. Bon też ma sens, bo przy urządzaniu warsztatu dopiero po kilku tygodniach wychodzą konkretne braki. Fajnym dodatkiem może być coś „firmowego”, np. porządny fartuch roboczy albo tabliczka z nazwą warsztatu, żeby prezent nie był tylko techniczny. Ma już wybrane podstawowe maszyny?
R
RafalZBoku
2026-07-24 10:40
U mnie przy podobnej okazji najlepiej sprawdziło się coś mało „urodzinowego”, ale używanego codziennie: porządna lampa warsztatowa i kilka dobrych ścisków, bo tego zawsze brakuje w najmniej odpowiednim momencie. Z elektronarzędziami bym się nie rozpędzał, bo każdy stolarz szybko ma swoje preferencje co do marek i systemów akumulatorów. Fajnym prezentem może być też opłacenie czegoś praktycznego na start, np. szyldu, wizytówek, prostego oznaczenia auta albo pierwszego większego zakupu materiału. Tata ma już wybrane marki narzędzi, których chce się trzymać?