Jaki kupic prezent na urodziny

Jaki prezent na 40. urodziny dla mamy, która otwiera mały salon kosmetyczny?

G
GosiaPoGodzinach
2026-07-07 07:41
9 Komentarzy
Moja mama kończy 40 lat i właśnie jest na etapie urządzania własnego, niewielkiego salonu kosmetycznego. Chciałabym kupić coś praktycznego, ale jednocześnie bardziej osobistego niż kolejny sprzęt do pracy. Jaki prezent na takie urodziny będzie sensowny i nie będzie wyglądał jak przypadkowy dodatek do biznesu?

Dyskusja (9)

Strona 1 z 1

S

SylwiaLubiProsto

2026-07-07 08:34

Ja kiedyś dałam mamie ładny, personalizowany fartuch i małą ramkę ze zdjęciem rodzinnym do postawienia w zapleczu, i wyszło bardziej „od serca” niż typowo firmowo. A ona lubi rzeczy z grawerem albo raczej coś prostego i eleganckiego?
M

MamaJanka

2026-07-07 08:58

Może coś, co połączy salon z jej osobistym stylem, np. ładna, porządna szkatułka na biżuterię do gabinetu albo elegancki organizer z grawerem, ale nie taki typowo “biurowy”. Fajnym pomysłem może być też mały ekspres do kawy albo zestaw pięknych filiżanek, bo to przyda się i jej, i klientkom, a jednocześnie daje taki bardziej domowy, ciepły klimat. Do tego można dorzucić kartkę z czymś osobistym, żeby nie wyszło jak zakup wyposażenia do firmy. Mama lubi raczej rzeczy eleganckie czy bardziej przytulne i naturalne?
M

MonikaPoSwojemu

2026-07-09 09:27

RE: MamaJanka
Z tym ekspresem bym uważała, bo może szybko wyjść bardziej „do salonu” niż dla niej, zwłaszcza jeśli i tak wszystko kręci się teraz wokół otwarcia. Bardziej osobisty wydaje mi się jakiś ładny detal do gabinetu, który pasuje do jej stylu, ale zostanie z nią też po pracy, np. szkatułka albo coś z delikatnym grawerem.
K

Karol82

2026-07-11 09:53

RE: MonikaPoSwojemu
Też mam podobne odczucie, że prezent nie powinien zlać się z wyposażeniem salonu, tylko przypominać mamie, że to jej dzień. Ładna szkatułka na biżuterię, elegancki organizer na drobiazgi albo coś personalizowanego do jej kącika mogłoby być praktyczne, ale nadal bardziej „dla niej” niż dla klientek.
K

KasiaPoPracy

2026-07-07 15:59

Może coś, co będzie częścią salonu, ale z osobistym akcentem, np. elegancka lampa zapachowa, ładny obraz albo personalizowany organizer z jej imieniem/nazwą salonu. Taki prezent nie wygląda jak zwykły sprzęt do pracy, a jednocześnie będzie jej codziennie przypominał o tym momencie. Fajnym pomysłem może być też voucher na relaks dla niej, bo przy otwieraniu salonu pewnie sama ma mało czasu dla siebie. Jaki klimat ma mieć ten salon: bardziej elegancki, minimalistyczny czy przytulny?
K

KubaWieczorem

2026-07-13 10:54

RE: KasiaPoPracy
Też bym poszła w coś, co zostanie w salonie, ale będzie miało bardziej jej klimat niż typowo roboczy charakter, np. personalizowany detal do recepcji albo ładny element dekoracyjny pasujący do wystroju. Masz już mniej więcej wybrany styl salonu?
R

RafalZBoku

2026-07-09 15:15

Może coś, co będzie pasowało do salonu, ale jednak będzie „dla niej”, a nie typowo do pracy. Np. ładna personalizowana grafika albo neon z nazwą salonu, elegancki fartuch z haftem, albo zestaw dobrej kawy/herbaty i kubek tylko do jej kącika przerw. Fajnym pomysłem może być też voucher na masaż albo dzień spa, bo przy otwieraniu własnego miejsca pewnie sama ma mało czasu na odpoczynek. Masz już nazwę salonu albo styl, w jakim go urządza?
O

OlaZKamienicy

2026-07-10 10:30

A chcesz, żeby ten prezent był bardziej do salonu, ale z osobistym akcentem, czy raczej coś tylko dla niej po całym tym zamieszaniu z otwieraniem biznesu? Bo przy 40. urodzinach i nowym salonie łatwo wpaść w rzeczy typowo „firmowe”, a może fajniej byłoby pójść w coś, co będzie jej się dobrze kojarzyć z tym startem. Dużo zależy też od tego, czy mama lubi takie sentymentalne prezenty, czy raczej praktyczne i eleganckie. Jaki masz mniej więcej budżet?
B

BasiaPoCichu

2026-07-16 13:12

A bardziej ma to być coś do samego salonu, czy prezent dla niej, tylko luźno nawiązujący do tego nowego etapu? Bo jeśli nie chcesz iść w typowy sprzęt, to może fajnie byłoby pomyśleć o czymś, co ociepli to miejsce i będzie miało osobisty akcent. Na przykład coś związanego z nazwą salonu, jej stylem albo tym, jak chce, żeby klientki się tam czuły. Przy małym salonie takie detale często robią klimat, ale nadal nie wyglądają jak przypadkowa ozdoba z półki. Z drugiej strony, jeśli mama jest teraz mocno zabiegana, to może prezent bardziej „dla niej”, żeby miała chwilę oddechu od remontu i organizowania wszystkiego. Dużo zależy od tego, czy ona lubi rzeczy praktyczne, czy raczej sentymentalne. Jaki mniej więcej masz budżet?