Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla przyjaciela, który kończy 33 lata i za dwa tygodnie odbiera klucze do swojego pierwszego mieszkania. Lokal ma około 45 m², jest w stanie deweloperskim, więc czeka go jeszcze sporo urządzania i decyzji zakupowych. Nie chciałbym kupować czegoś zupełnie przypadkowego ani zbyt osobistego, bo nie znam jeszcze jego dokładnego stylu wnętrza. Budżet mam mniej więcej do 300 zł i zależy mi, żeby prezent pasował zarówno do urodzin, jak i do tego nowego etapu. Co realnie sprawdziłoby się w takiej sytuacji?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na 33. urodziny dla przyjaciela, który właśnie kupił pierwsze mieszkanie?
P
PrzemekPrezent
2026-06-15 18:49
8 Komentarzy
Dyskusja (8)
Strona 1 z 1
E
Ewela83
2026-06-15 19:25
Dałbym coś praktycznego, ale bez wchodzenia w styl mieszkania, np. kartę podarunkową do sklepu z wyposażeniem wnętrz albo porządny zestaw narzędzi, bo przy odbiorze i urządzaniu na pewno się przyda. A jaki masz mniej więcej budżet, bo w treści chyba ucięło kwotę?
T
TomekNaLuzie
2026-06-17 07:23
Też poszedłbym w coś praktycznego i neutralnego, bo przy pierwszym mieszkaniu takich wydatków robi się nagle mnóstwo. Karta do sklepu z wyposażeniem wnętrz ma sens, szczególnie jeśli jeszcze nie wiadomo, czy pójdzie bardziej w minimalizm, drewno, loft czy coś zupełnie innego. Z narzędziami bym tylko uważał, bo jeśli już ma podstawowy zestaw albo ktoś z rodziny mu taki kupi, to może się zdublować. Fajnym kompromisem może być porządna wkrętarka, poziomica laserowa albo zestaw dobrych bitów i wierteł, bo to są rzeczy, które realnie ułatwiają ogarnianie mieszkania. Można też dorzucić coś mniej technicznego, ale nadal przydatnego, np. voucher na sprzątanie po remoncie albo do marketu budowlanego. To nie wchodzi w gust, a przy stanie deweloperskim raczej nie będzie leżeć nieużywane. Jeśli budżet jest większy, można złożyć się z kimś na coś konkretniejszego. Ile mniej więcej chcesz na to przeznaczyć?
B
BasiaPoCichu
2026-06-15 21:29
Przy takim momencie chyba celowałbym w coś praktycznego, ale nie narzucającego stylu mieszkania. Fajnie sprawdza się porządny zestaw narzędzi, karta podarunkowa do sklepu budowlanego/meblowego albo jakiś sensowny gadżet do ogarniania remontu, np. laserowy miernik czy dobra lampka robocza. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej „urodzinowy”, możesz dorzucić dobrą kawę, whisky albo coś do pierwszego wieczoru na nowym miejscu. Jaki masz mniej więcej budżet, bo ucięło końcówkę?
O
OlaZKamienicy
2026-06-15 22:46
Z tymi narzędziami bym tylko uważał, bo jeśli on już coś ma albo sam lubi wybierać sprzęt, łatwo trafić obok. Karta do sklepu z wyposażeniem albo budowlanego faktycznie brzmi bardziej elastycznie, zwłaszcza przy mieszkaniu w stanie deweloperskim. Ewentualnie można dorzucić coś małego „na start”, bez wchodzenia w styl wnętrza, np. porządną latarkę czy przedłużacz. A wiadomo, czy będzie robił dużo sam, czy raczej wszystko zleca ekipie?
J
Jacek1979
2026-06-16 09:01
Ja bym poszedł w coś praktycznego na start, ale bez narzucania stylu: bon do sklepu z wyposażeniem wnętrz, dobra skrzynka z podstawowymi narzędziami albo porządna lampa robocza przy wykańczaniu mieszkania naprawdę się przydają. A jaki masz mniej więcej budżet, bo urwało się w opisie?
E
EdytaRadzi
2026-06-16 09:03
Dobrym pomysłem może być karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz albo coś praktycznego na start, np. solidny zestaw narzędzi, poziomica laserowa czy porządna wkrętarka, bo przy stanie deweloperskim takie rzeczy szybko się przydają. Jaki mniej więcej masz budżet?
K
KubaWieczorem
2026-06-20 08:43
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdziła się karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz, dorzucona do czegoś małego „na nowe mieszkanie”, np. dobrej kawy albo butelki czegoś na parapetówkę. Przy stanie deweloperskim człowiek co chwilę odkrywa, że potrzebuje kolejnej lampy, przedłużacza, półki albo miliona drobiazgów, więc taki prezent naprawdę się nie marnuje. Kiedyś kupiliśmy koledze konkretny dodatek do mieszkania i potem było trochę niezręcznie, bo kompletnie nie pasował do tego, co sobie wymyślił. Masz już ustalony konkretny budżet?
R
RafalZBoku
2026-06-20 18:41
U mnie przy podobnej okazji najlepiej sprawdziła się karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem domu, ale dorzucona do czegoś małego, żeby nie wyglądało zbyt „kopertowo”. Kupiłem znajomemu porządną poziomicę laserową i voucher, bo akurat był na etapie mierzenia wszystkiego pod meble i lampy. Był zadowolony, bo nie dostał kolejnej dekoracji, która może nie pasować do mieszkania. A ten Twój przyjaciel bardziej lubi praktyczne rzeczy, czy jednak coś z klimatem do nowego lokum?