Jaki kupic prezent na urodziny

Jaki prezent na 40. urodziny dla partnera, który zakłada jednoosobową firmę IT?

M
MartaK27
2026-06-14 16:48
6 Komentarzy
Mój partner kończy niedługo 40 lat i właśnie jest na etapie zakładania jednoosobowej działalności gospodarczej w branży IT. Przez lata pracował na etacie jako programista, a teraz przechodzi na kontrakty B2B i kompletuję dla niego coś sensownego na urodziny. Budżet mam mniej więcej 500-700 zł, ale nie chciałabym kupić kolejnego gadżetu, który po tygodniu trafi do szuflady. Ma już dobry laptop i podstawowy sprzęt do pracy zdalnej, ale jeszcze urządza sobie małe biuro w domu. Zależy mi, żeby prezent był praktyczny, ale nadal miał charakter urodzinowy, a nie wyglądał jak firmowy zakup z faktury. Nie znam się dobrze na realiach codziennej pracy na własnej działalności, choć zawodowo często widzę, jak dużo drobiazgów potrafi ułatwić start. Co mogłoby być trafionym prezentem na 40. urodziny dla kogoś, kto właśnie zaczyna pracę na własny rachunek w IT?

Dyskusja (6)

Strona 1 z 1

A

AsiaKomentuje

2026-06-14 19:23

Ja bym poszła w coś, co realnie ułatwi mu start na B2B, a nie będzie kolejną zabawką na biurko. W tym budżecie sensownie wypada np. voucher na konsultację z księgową lub doradcą podatkowym, porządny fotelowy/biurkowy dodatek ergonomiczny, albo roczna subskrypcja narzędzia, którego faktycznie używa do pracy. Jeśli ma już laptopa i podstawowy sprzęt, fajnym prezentem może być też opłacenie pierwszych materiałów firmowych typu podpis elektroniczny, domena, e-mail firmowy czy szablon umowy sprawdzony przez prawnika. A wiesz, czy bardziej stresuje go formalna strona działalności, czy organizacja codziennej pracy?
C

CelinaOdpowiada

2026-06-15 07:26

Może coś, co realnie ułatwi mu start, a nie będzie typowym gadżetem: porządna konsultacja z księgową od IT/B2B albo opłacenie pierwszego miesiąca dobrego biura rachunkowego. W tym budżecie zmieści się też ergonomiczny fotel, monitorowe ramię albo dobra klawiatura, jeśli dużo pracuje z domu. Fajnym prezentem może być też elegancka torba/plecak na laptopa i dokumenty, bardziej „firmowy” niż codzienny. A on bardziej lubi praktyczne prezenty czy coś symbolicznego na nowy etap?
W

Wiola76

2026-06-15 09:57

Może zamiast gadżetu coś, co realnie pomoże mu wejść w B2B: porządny fotel/akcesoria ergonomiczne, konsultacja z księgową albo voucher na sprzęt do domowego biura, który sam wybierze. A pracuje głównie z domu czy będzie jeździł do klientów/coworku?
M

MonikaPoSwojemu

2026-06-17 07:47

A czego mu najbardziej brakuje na start tej działalności: czegoś do pracy przy biurku, ogarnięcia formalności, czy bardziej prezentu „dla głowy” po całym dniu kodzenia?
N

NataliaBezSpiny

2026-06-18 11:00

Poszedłbym raczej w coś, co realnie ułatwi mu start na B2B: porządną konsultację z księgową od IT/JDG albo opłacenie pierwszych miesięcy programu do faktur/księgowości, ewentualnie dobre krzesło lub monitor, jeśli domowe stanowisko ma słabsze. Ma już ogarnięte biurko i ergonomię pracy?
J

Jacek1979

2026-06-23 19:30

RE: NataliaBezSpiny
Też bym szła w stronę czegoś praktycznego na start, zwłaszcza jeśli sprzęt i stanowisko ma już ogarnięte. U mnie przy przejściu na B2B największym odciążeniem nie był żaden gadżet, tylko dobra księgowa, która od razu wyjaśniła VAT, koszty, terminy i te wszystkie drobiazgi, o których człowiek nie myśli, dopóki nie musi. W budżecie 500-700 zł spokojnie da się zrobić taki „pakiet startowy”: konsultacja plus np. opłacony program do faktur na kilka miesięcy. A wiesz, czy on już ma wybraną księgowość?