Moja kuzynka kończy 32 lata i od niedawna próbuje rozkręcić sprzedaż swoich ręcznie robionych dekoracji w internecie. Ma już podstawowe materiały i narzędzia, więc nie chciałabym kupić czegoś przypadkowego ani zdublować tego, co sama wybiera do pracy. Jaki prezent urodzinowy byłby dla niej praktyczny, ale nadal miły i osobisty?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na 32. urodziny dla kuzynki, która zaczyna sprzedawać rękodzieło online?
B
BasiaOdRekodziela
2026-06-13 18:33
8 Komentarzy
Dyskusja (8)
Strona 1 z 1
A
Anka_z_Osiedla
2026-06-13 19:40
A wiesz może, na jakim etapie jest z tą sprzedażą: bardziej dopiero robi zdjęcia i wrzuca pierwsze rzeczy, czy już ma zamówienia? Bo jeśli ma materiały, to faktycznie lepiej nie iść w kolejne narzędzia na ślepo. Może fajniejszy byłby prezent związany z pokazaniem jej prac, np. coś do zdjęć, pakowania albo mały bon na rzeczy, które sama wybierze. A ona sprzedaje już na konkretnej platformie?
M
MonikaPoSwojemu
2026-06-13 19:50
Też bym poszła w coś, co pomoże jej pokazać te rzeczy ładniej, a nie w kolejne materiały. U mojej znajomej, która sprzedaje świece, najlepiej sprawdził się prosty zestaw do zdjęć: neutralne tło, mała lampa i kilka ładnych dodatków do aranżacji, bo od razu jej produkty wyglądały bardziej „sklepowo”. Można też dorzucić coś osobistego, np. notes na pomysły i zamówienia z jej imieniem albo voucher na sesję zdjęciową produktów u lokalnego fotografa. Wiesz, czy ona robi zdjęcia sama telefonem?
E
Ewela83
2026-06-13 20:13
Też bym szła raczej w coś, co pomoże jej ładnie pokazać te dekoracje, np. mały zestaw tła do zdjęć, lampkę albo bon na prostą sesję produktową, bo to jest praktyczne, a nie wchodzi w jej wybór materiałów. A ona już coś sprzedaje regularnie, czy dopiero buduje sklep/profil?
M
MartaZNotatnika
2026-06-13 20:28
Ewela83 dobrze podpowiada z tym pokazaniem prac, tylko ja bym uważała, żeby nie kupić od razu sprzętu „pod zdjęcia”, jeśli nie wiadomo, w jakim stylu ona chce prowadzić profil. Czasem taka lampka albo tła brzmią praktycznie, ale potem leżą, bo nie pasują do kolorów dekoracji albo do miejsca, w którym robi zdjęcia. Może bardziej osobistym, a nadal pomocnym prezentem byłoby coś w rodzaju ładnego vouchera od Ciebie: pomoc przy ogarnięciu pierwszej sesji zdjęciowej, pakowaniu zamówień albo opisach produktów. Do tego można dorzucić drobiazg niezwiązany bezpośrednio z materiałami, np. elegancki notes na pomysły, pieczątkę z logo, jeśli już je ma, albo ładne kartki z podziękowaniem do paczek. To nadal wspiera jej sprzedaż, ale nie wchodzi za mocno w jej warsztat. Bon na sesję też ma sens, tylko raczej wtedy, gdy wiadomo, że ona naprawdę chce iść w taką estetykę. A czy ona ma już nazwę marki i swoje logo?
O
OlaZKamienicy
2026-06-13 20:49
Może coś, co pomoże jej pokazać te dekoracje ładniej, ale nie wchodzi bezpośrednio w materiały do pracy. Na przykład mały zestaw do robienia zdjęć: tło, lampka albo statyw do telefonu, bo przy sprzedaży online zdjęcia robią ogromną różnicę. Do tego można dorzucić coś bardziej osobistego, np. notes na pomysły, ładne naklejki do pakowania albo pieczątkę z nazwą jej marki, jeśli już ją ma. Fajny byłby też voucher na sesję produktową albo mini konsultację z kimś od social mediów, ale to zależy od budżetu. Ja bym unikała kupowania narzędzi bez pytania, bo osoby robiące rękodzieło często mają swoje ulubione rzeczy. A taki prezent “okołobiznesowy” nadal pokazuje, że wspierasz ją w tym, co zaczyna robić. Ma już nazwę sklepu albo jakiś swój profil w social mediach?
S
SylwiaLubiProsto
2026-06-14 08:37
A wiesz może, na jakim etapie jest z tą sprzedażą: bardziej dopiero testuje pierwsze zamówienia, czy już regularnie coś wysyła? Bo jeśli narzędzia i materiały ma swoje, to może fajniej celować w coś „okołobiznesowego”, ale nadal ładnego, np. opakowania, etykiety, sesję zdjęciową albo coś do organizacji pracy. Taki prezent byłby praktyczny, a nie wchodziłby jej w gust przy samym tworzeniu dekoracji. Jakie dokładnie dekoracje robi?
C
CelinaOdpowiada
2026-06-14 10:01
U mnie dobrze sprawdził się prezent w stylu małego wsparcia „biznesowego”: ładne pudełka do pakowania zamówień, naklejki z logo albo voucher na sesję zdjęciową produktów, bo to jest praktyczne, a jednocześnie pokazuje, że kibicujesz jej pomysłowi. Wiesz, czy ona już ma jakąś swoją nazwę/sklep, pod który dałoby się coś spersonalizować?
M
MamaJanka
2026-06-22 20:20
U mnie w podobnej sytuacji dobrze sprawdził się prezent, który pomagał ogarnąć sprzedaż, a nie samo tworzenie. Kupiłam kuzynce ładne tło do zdjęć, małą lampę pierścieniową i do tego kartki z podziękowaniem dla klientów, bo takie rzeczy robią różnicę przy pakowaniu zamówień. Możesz też pomyśleć o czymś bardziej osobistym, np. pieczątce z nazwą jej marki albo ładnym notesie na zamówienia i pomysły. Ma już wymyśloną nazwę swojego sklepu?