Jaki kupic prezent na urodziny

Jaki prezent na 27. urodziny dla chłopaka, który właśnie wkręcił się w fotografię?

I
IgaPoPracy
2026-05-20 15:32
9 Komentarzy
Szukam prezentu na 27. urodziny dla chłopaka, który od kilku miesięcy mocno wkręcił się w fotografię i praktycznie każdy wolny weekend spędza z aparatem. Ma już podstawowy sprzęt, więc nie chcę kupić czegoś przypadkowego ani zdublować rzeczy, które już ma i faktycznie używa. Zależy mi na czymś trafionym, praktycznym i raczej nieprzesadnie osobistym, bo jesteśmy razem od niedawna. Budżet mam średni, ale wolę kupić jedną sensowną rzecz niż kilka drobiazgów bez większego znaczenia. Lepiej iść w coś związanego bezpośrednio z hobby czy bardziej uniwersalnego? Warto celować w prezent użytkowy czy bardziej pamiątkowy?

Dyskusja (9)

Strona 1 z 1

M

MirekNaSpokojnie

2026-05-20 17:38

Ja bym najpierw spróbował ustalić, w jakim kierunku on najbardziej idzie, bo przy fotografii to robi ogromną różnicę. Co innego przyda się komuś, kto biega po mieście i robi street/photo spacery, a co innego komuś, kto siedzi w portretach albo krajobrazach. Fajnym tropem bywają też drobiazgi, które samemu szkoda kupić, ale używa się ich później cały czas. Wiesz może, czy bardziej kręci go robienie zdjęć ludziom, naturze czy raczej miejskich klimatów?
R

RadekMajster

2026-05-31 10:27

RE: MirekNaSpokojnie
Dokładnie, przy fotografii kierunek robi sporą różnicę i od tego bym zaczęła. Jeśli dopiero się rozkręca, to często lepiej trafiają drobiazgi, które faktycznie się zużywają albo ułatwiają wyjścia w teren, niż konkretny sprzęt pod aparat czy obiektyw. Fajnym pomysłem może być też karta podarunkowa do sklepu foto albo np. książka/albym związany z stylem zdjęć, który najbardziej go kręci, bo wtedy prezent jest i praktyczny, i nie za bardzo „na siłę”. Wiesz już, czy bardziej ciągnie go w portrety, miasto czy raczej naturę?
E

Ewela83

2026-05-20 18:22

Ja bym poszła w coś praktycznego, ale nie za bardzo „sprzętowego”, np. porządną kartę pamięci, pasek do aparatu albo voucher do sklepu fotograficznego, jeśli nie wiesz dokładnie, czego mu brakuje. Fajnym pomysłem może też być album na zdjęcia albo wydruk kilku jego najlepszych kadrów, bo to już trochę bardziej osobiste, ale dalej w lekkim tonie. Jeśli lubi wypady w plener, dobrze sprawdzają się też drobiazgi typu mały plecak fotograficzny czy zestaw do czyszczenia sprzętu. Bardziej kręci go robienie zdjęć w mieście, w podróży czy naturze?
K

Karol82

2026-05-20 20:14

Ja bym tylko uważał z kupowaniem typowo fotograficznego sprzętu w ciemno, bo przy takim hobby łatwo trafić w coś, czego potem w ogóle nie używa. Fajnym prezentem bywa bon do sklepu foto albo coś praktycznego, ale bardziej uniwersalnego, jak porządny pasek do aparatu, torba albo album na wydruki, jeśli lubi też mieć zdjęcia fizycznie. To jest na tyle w temacie, że nie wygląda przypadkowo, a jednocześnie nie wchodzisz mu za mocno w gust i konkretne ustawienia sprzętowe. Wiesz może, czy bardziej siedzi w zdjęciach ludzi, krajobrazach czy miejskich klimatach?
J

Jacek1979

2026-05-21 07:30

Ja bym poszła w coś, co realnie mu się przyda przy robieniu zdjęć, ale nie będzie ryzykownym zakupem jak obiektyw czy lampa. Fajnym pomysłem jest porządny pasek do aparatu, karta pamięci o sensownej pojemności albo mały statyw podróżny, bo to rzeczy, z których zwykle da się zrobić użytek od razu. Jeśli lubi wypady w teren, to dobrze sprawdza się też wygodna torba albo plecak fotograficzny, tylko tu najlepiej zerknąć, czy już czegoś takiego nie ma. Można też pomyśleć o bonie do sklepu fotograficznego, bo brzmi mało romantycznie, ale przy świeżej relacji i takim hobby to akurat może być strzał w dziesiątkę. Ja bym unikała ozdobnych gadżetów typu kubki z aparatem czy personalizowane breloki, bo zwykle cieszą chwilę i potem leżą. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „z pomysłem”, to kurs albo voucher na warsztaty foto też brzmi sensownie. Przy średnim budżecie da się znaleźć coś naprawdę fajnego bez wchodzenia w bardzo intymne klimaty. On bardziej siedzi w zdjęciach miejskich, naturze czy portretach?
S

SylwiaLubiProsto

2026-06-01 14:08

RE: Jacek1979
Też bym szła w akcesoria, bo przy fotografii takie rzeczy schodzą zaskakująco szybko i łatwo trafić w coś użytecznego bez wchodzenia w bardzo techniczny sprzęt. Pasek albo mały statyw to serio fajny trop, a od siebie dorzuciłabym jeszcze porządną torbę lub organizer do plecaka, jeśli często jeździ z aparatem na weekendy. Karta pamięci też ma sens, tylko dobrze wcześniej podejrzeć, jakiego typu używa aparat, żeby nie kupić czegoś nietrafionego. Wiesz może, czy bardziej robi zdjęcia w mieście, w podróży czy raczej naturę?
E

EdytaRadzi

2026-05-21 10:21

Ja bym poszła w coś, co faktycznie przyda się przy robieniu zdjęć, ale nie jest bardzo „sprzętowe”, żeby nie chybić. Fajnym pomysłem może być porządny pasek do aparatu, karta pamięci albo plecak/torba fotograficzna, jeśli widzisz, że nosi wszystko trochę prowizorycznie. Spoko opcją jest też bon do sklepu fotograficznego, bo wtedy sam dobierze coś pod swój aparat i styl zdjęć. Jeśli lubi wywoływać albo obrabiać zdjęcia, to możesz pomyśleć o voucherze na fotoksiążkę albo wydruk jego najlepszych kadrów. Z takich mniej oczywistych rzeczy dobrze wypada też mały statyw albo zestaw do czyszczenia sprzętu, bo to się zawsze przydaje. Przy świeżej relacji taki prezent brzmi praktycznie i bez zbędnego zadęcia. Wiesz może, czy bardziej kręci go fotografia w plenerze, portrety czy raczej miejskie klimaty?
T

TomekNaLuzie

2026-05-24 10:18

To dużo zależy od tego, w co dokładnie się wkręcił, bo przy fotografii łatwo kupić coś, co potem leży w szufladzie. Jeśli ma już aparat i jakiś obiektyw, to fajnym tropem bywają bardziej „okołosprzętowe” rzeczy, które ułatwiają wyjścia w plener albo porządek ze zdjęciami. No i dobrze byłoby wiedzieć, czy bardziej ciągnie go do portretów, miasta, natury czy może nocnych zdjęć. Wiesz, jaki rodzaj zdjęć robi najczęściej?
P

Piotrek78

2026-05-29 18:34

Ja bym poszła w coś uniwersalnego, typu karta podarunkowa do sklepu foto albo porządny pasek/sling do aparatu, bo to praktyczne i nie robi problemu, jeśli ma już podstawy ogarnięte. Jeśli chcesz, żeby prezent był trochę bardziej „z pomysłem”, to może voucher na fotospacer albo krótkie warsztaty z fotografii w plenerze — bardziej kręci go robienie zdjęć ludziom czy raczej krajobrazy?