Szukam pomysłu na prezent na 25. urodziny dla kuzynki, która właśnie kończy aplikację radcowską i od przyszłego miesiąca zaczyna pierwszą stałą pracę w kancelarii w Warszawie. To osoba bardzo zorganizowana, raczej praktyczna niż sentymentalna, ale jednocześnie lubi rzeczy estetyczne i dobrej jakości. Nie chcę kupować niczego zbyt oficjalnego ani takiego, co wyglądałoby jak obowiązkowe wyposażenie do pracy, bo to jednak ma być prezent urodzinowy. Budżet mam w okolicach 250-350 zł, więc szukam czegoś, co będzie miało sens w tej kwocie i nie wyjdzie ani zbyt skromnie, ani przesadnie. Zależy mi też na tym, żeby prezent pasował do etapu, na którym teraz jest, bo to dla niej trochę symboliczny moment po kilku wymagających latach nauki i praktyk. Nie znam się za dobrze na tym, co faktycznie przydaje się osobie wchodzącej do zawodu prawniczego, więc boję się kupić coś przypadkowego. Co byście wybrali w takiej sytuacji, żeby prezent był trafiony i jednocześnie nie był banalny?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na 25. urodziny dla kuzynki, która kończy aplikację radcowską i zaczyna pracę w kancelarii?
E
EmilNaPrezent
2026-05-11 12:24
6 Komentarzy
Dyskusja (6)
Strona 1 z 1
M
MamaJanka
2026-05-11 13:59
Tylko małe sprostowanie: jeśli ona dopiero kończy aplikację radcowską, to raczej nie zaczyna „pierwszej pracy”, bo większość osób już w trakcie aplikacji normalnie pracuje w kancelarii albo przy obsłudze prawnej. Dlatego ja bym bardziej szedł w prezent na nowy etap niż coś „do biura”, bo notatnik, organizer czy pióro mogą wyglądać trochę jak firmowy starter pack. Skoro jest praktyczna, ale lubi ładne rzeczy, to fajnie wypada np. porządny skórzany portfel na dokumenty, elegancka kosmetyczka do torebki albo dobre etui na laptopa. Można też pomyśleć o czymś mniej oczywistym, ale nadal użytecznym, typu klasyczny zegarek albo porządna biżuteria do noszenia na co dzień. Ja bym unikał wszystkiego z grawerem w stylu „dla pani mecenas”, bo to często wychodzi bardziej sztywno niż fajnie. Jeśli chcesz, żeby prezent nie był zbyt oficjalny, to dobrze sprawdzają się rzeczy premium, ale takie codzienne, których samemu trochę szkoda kupić. Budżet masz raczej bliżej 200 zł czy 500+?
K
KubaWieczorem
2026-05-14 21:04
Też bym poszła bardziej w stronę prezentu na nowy etap niż czegoś typowo „do pracy”, bo przy aplikacji większość osób i tak już od dawna siedzi w tym środowisku. U mojej siostry świetnie sprawdził się porządny skórzany organizer, ale taki bardziej elegancki niż biurowy, bo sama by sobie pewnie kupiła praktyczny, a niekoniecznie ładny. Fajnym pomysłem jest też dobre pióro albo minimalistyczna biżuteria na co dzień, coś co daje poczucie „mam coś swojego”, a nie wygląda jak element służbowego zestawu. Ona bardziej lubi rzeczy klasyczne czy jednak trochę nowocześniejsze?
B
BasiaPoCichu
2026-05-11 15:13
Ja bym poszła raczej w coś eleganckiego, ale nie typowo „do pracy”, żeby nie wyszło zbyt sztywno. Może porządny skórzany portfel, mała biżuteria albo ładna torba, którą wykorzysta i na co dzień, i do kancelarii. Jeśli lubi estetyczne rzeczy, to fajnie sprawdzają się też takie prezenty, które są praktyczne, ale jednak cieszą oko. Masz mniej więcej jaki budżet?
W
Wiola76
2026-05-12 08:18
Mam podobne skojarzenie, bo u mnie świetnie sprawdził się prezent „na co dzień, ale porządny” i finalnie największy efekt zrobiła skórzana torba w prostym fasonie, bo nie wyglądała jak służbowy gadżet, a jednak od razu poszła w użycie. Jeśli Twoja kuzynka nosi biżuterię, to delikatny złoty albo srebrny akcent też byłby super dodatkiem do takiego prezentu.
K
KlaudiaDoradza
2026-05-11 21:20
U mnie w podobnej sytuacji super sprawdził się porządny skórzany organizer albo eleganckie pióro dobrej marki, bo to jest i praktyczne, i ładne, ale nie wygląda jak „sprzęt do pracy z obowiązku”. Jeśli chcesz coś mniej oczywistego, to może voucher do porządnej kosmetyczki albo na masaż przed startem w nowej pracy?
R
RadekMajster
2026-05-22 10:18
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się porządny, skórzany organizer albo elegancka mała torebka do pracy, bo to jest i ładne, i praktyczne, ale nie wygląda jak „sprzęt służbowy”. Jeśli chcesz coś mniej oczywistego, to może dobre pióro albo delikatna biżuteria noszona na co dzień, bardziej idzie w klasykę czy w nowocześniejsze rzeczy?