Jaki kupic prezent dla niej

Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła malować akwarelami i chodzi na kurs raz w tygodniu (200–300 zł)?

J
JagodaPoleca
2026-05-05 12:04
5 Komentarzy
Szukam prezentu dla dziewczyny, która od niedawna maluje akwarelami i naprawdę się tym wciągnęła. Chodzi na kurs raz w tygodniu od około dwóch miesięcy i ma już za sobą pierwszy szkicownik wypełniony ćwiczeniami. Budżet mam w granicach 200–300 zł i chciałbym wybrać coś, co faktycznie ją ucieszy, a nie będzie przypadkowym gadżetem. Czy ktoś kupował już prezent osobie, która jest na takim etapie i wie, co może się sprawdzić?

Dyskusja (5)

Strona 1 z 1

M

MonikaPoSwojemu

2026-05-05 20:40

Ja kiedyś kupiłem dziewczynie na podobnym etapie porządny papier do akwareli w bloku i lepszy zestaw farb, i to był strzał w dziesiątkę, bo sama mówiła, że dopiero wtedy zobaczyła różnicę w malowaniu. Jeśli chcesz bardziej „prezentowo”, to fajnie wychodzi też szkicownik akwarelowy + 2–3 dobre pędzle; wiesz może, jakich farb teraz używa?
K

KlaudiaDoradza

RE: MonikaPoSwojemu
Też bym szedł w papier i farby, bo przy akwareli to robi ogromną różnicę i taki prezent naprawdę czuć w praktyce, a nie tylko wygląda na półce. Jeśli chcesz, żeby było trochę bardziej „na okazję”, to można dorzucić porządny szkicownik akwarelowy albo pędzel z lepszej serii — wiesz może, czy ona maluje bardziej w domu czy też zabiera rzeczy na kurs?
R

RafalZBoku

RE: KlaudiaDoradza
Też bym poszedł w tę stronę, bo przy akwarelach właśnie papier i sensowne farby robią największą różnicę już od pierwszego użycia. Przy budżecie 200–300 zł fajnie może wyjść zestaw: dobry blok albo szkicownik akwarelowy plus jeden lepszy pędzel, wtedy prezent jest i praktyczny, i trochę bardziej „prezentowy”. Jeśli ona chodzi na kurs regularnie, to jest duża szansa, że taki zapas porządnych materiałów ucieszy ją bardziej niż jakiś efektowny gadżet. Wiesz może, czy maluje bardziej w szkicowniku czy na luźnych arkuszach?
M

MartaZNotatnika

Ja kiedyś kupiłem podobny prezent i najlepiej sprawdził się porządny papier do akwareli plus kilka lepszych farb w kostkach, bo to faktycznie robi różnicę i nie jest kolejnym przypadkowym bibelotem. Jeśli chodzi już na kurs, to pewnie podstawy ma, więc taki „upgrade” materiałów zwykle cieszy bardziej niż gadżety. W budżecie 200–300 zł spokojnie da się złożyć fajny zestaw, ewentualnie dorzucić jeszcze pędzel albo małą metalową paletkę. Wiesz może, czy ma już jakieś lepsze farby albo papier?
E

Ewela83

Przy takim budżecie da się już kupić coś naprawdę fajnego, tylko dużo zależy od tego, co ona już ma z kursu i czy bardziej jara ją samo malowanie, czy też kompletowanie lepszych materiałów. Jeśli dopiero się wkręca, to często największą frajdę robi porządny papier do akwareli albo lepszy zestaw farb niż taki startowy. Fajnym pomysłem bywa też szkicownik pod akwarele, ale taki sensowny, żeby nie był tylko „ładny”, tylko faktycznie dobrze znosił wodę. Z pędzlami bym uważał, bo tu już ludzie szybko wyrabiają sobie własne preferencje i łatwo przestrzelić. Możesz też podpytać mimochodem, czy na kursie nie mówiła, że czegoś jej brakuje albo że „kiedyś sobie kupi”. To zwykle lepszy trop niż losowy zestaw akcesoriów, które potem leżą. W tym budżecie dałoby się też złożyć mały komplet: papier, jedna lepsza farba albo dwa kolory i coś do przechowywania prac. Wiesz może, czy ona ma już swoje farby i papier, czy na razie korzysta głównie z rzeczy z kursu?