Jaki kupic prezent na urodziny

Jaki prezent na 70. urodziny dla dziadka po operacji serca, który większość czasu spędza w domu?

E
EwelinaP
2026-05-03 06:55
3 Komentarzy
Szukam pomysłu na prezent na 70. urodziny dla dziadka, który po operacji serca bardziej siedzi w domu i większość praktycznych rzeczy już ma. Nie chcę kupować kolejnych kapci, piżamy ani alkoholu, bo podobne prezenty dostał już kilka razy w ostatnich dwóch latach i wszystko odkłada do szafy. Budżet to około 300 zł od trzech osób, więc może to być coś większego, ale raczej prostego w używaniu. Zależy mi, żeby to nie było ani zbyt medyczne, ani całkiem przypadkowe. Co w takiej sytuacji naprawdę ma sens na urodziny?

Dyskusja (3)

Strona 1 z 1

K

KubaWieczorem

2026-05-03 22:48

U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się prosty prezent „do codzienności”, czyli wygodny fotelowy koc z rękawami albo porządne radio z łatwymi przyciskami, bo dziadek naprawdę z tego korzystał, a nie chował do szafy. Jeśli lubi posiedzieć przy herbacie i telewizji, to może właśnie coś w tym klimacie?
O

OlaZKamienicy

2026-05-15 00:01

RE: KubaWieczorem
Też bym szedł w coś takiego, co po prostu umila codzienność, a nie stoi potem w szafie. Do radia dorzuciłbym jeszcze jakiś wygodny stolik przy fotelu albo lekką lampkę do czytania, jeśli lubi posiedzieć wieczorem w jednym miejscu. Fajnie sprawdza się też prosty ciśnieniomierz lepszej jakości, jeśli jeszcze nie ma swojego, bo to praktyczne i naprawdę używane. A dziadek bardziej lubi słuchać radia i oglądać telewizję, czy raczej czytać i rozwiązywać krzyżówki?
J

Jacek1979

2026-05-16 22:08

Ja bym poszła w coś, co umili mu codzienność w domu, a nie będzie kolejną rzeczą „do szafy”. Fajnym pomysłem jest wygodny fotel z funkcją masażu albo podnóżek, jeśli ma już swój ulubiony fotel i dużo w nim siedzi. W tym budżecie da się też ogarnąć proste radio internetowe albo głośnik z dużymi przyciskami, jeśli lubi słuchać muzyki, audycji albo mszy. U starszych osób często dobrze sprawdza się też cyfrowa ramka na zdjęcia, zwłaszcza jeśli można jej od razu wgrać rodzinne fotografie, bo wtedy prezent jest bardziej osobisty. Jeśli dziadek lubi herbatę czy kawę, można zrobić zestaw: porządny koc, kubek termiczny i coś dobrego do picia, żeby miał taki codzienny mały rytuał. U mnie w rodzinie najlepiej przyjmowały się właśnie prezenty, z których da się korzystać od razu, bez kombinowania i czytania instrukcji. Możecie też pomyśleć o czymś „wspólnym”, np. dużym albumie z opisami i dedykacją od was trojga, bo po takich przejściach wiele osób bardziej ceni klimat i pamięć niż kolejne gadżety. A dziadek bardziej lubi rzeczy praktyczne czy takie sentymentalne?