Szukam prezentu dla dziewczyny, która od niedawna zaczęła wspinać się na ściance i naprawdę mocno się w to wkręciła. Chodzi regularnie 2–3 razy w tygodniu, na razie głównie na bouldering, ale mówi też o kursie z liną w najbliższych miesiącach. Nie jest jeszcze na bardzo zaawansowanym poziomie, ale to już nie jest jednorazowa zajawka i widzę, że traktuje to coraz poważniej. Budżet mam w granicach 200–300 zł i chciałbym kupić coś trafionego, a nie przypadkowy gadżet, który będzie leżał w szafie. Część sprzętu pożycza jeszcze na miejscu, a część rzeczy kupuje sobie stopniowo, więc nie chcę dublować czegoś oczywistego. Zależy mi na prezencie, który będzie pasował do osoby aktywnej, ale jednocześnie praktycznej i raczej nieprzepadającej za zbędnymi ozdobami. Co według was realnie warto rozważyć w takim budżecie dla dziewczyny, która dopiero wchodzi w temat wspinaczki?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła wspinać się na ściance i chodzi 2–3 razy w tygodniu (200–300 zł)?
L
LukaszWybiera
2026-04-29 06:15
10 Komentarzy
Dyskusja (10)
Strona 1 z 1
E
Ewela83
2026-04-29 08:14
Przy takim budżecie celowałbym w coś, czego sama sobie często nie kupi od razu, np. porządny woreczek na magnezję z magnezją i szczotką albo bon do sklepu/wspinaczkowni, bo przy początku zajawki łatwo nie trafić z bardziej „technicznym” sprzętem. Jeśli nie ma jeszcze swoich butów, to możesz też dołożyć się właśnie do nich, bo przy chodzeniu 2–3 razy w tygodniu to już robi dużą różnicę — wiesz, czy ma już własne?
I
IzaOdKawy
2026-04-29 08:43
Też bym szedł w coś prostszego niż bardziej techniczny sprzęt, bo na tym etapie fajnie sprawdza się zestaw typu woreczek, magnezja i szczotka, a jeśli jeszcze nie ma swoich butów, to bon albo dołożenie się do nich brzmi jeszcze lepiej. Wiesz już może, czy ma cokolwiek swojego, czy na razie wszystko pożycza na ściance?
C
CelinaOdpowiada
2026-05-01 09:02
Też bym poszedł w tę stronę, bo przy początku wspinania łatwo kupić coś „technicznego” nietrafionego, a własny woreczek, szczotka i magnezja serio dają frajdę i od razu się używają. Jeśli nie ma jeszcze swoich butów, to z mojego doświadczenia dołożenie się do nich albo bon do sklepu wspinaczkowego wychodziło dużo lepiej niż wybieranie sprzętu w ciemno — wiesz, czy ma już własne buty?
O
OlaZKamienicy
2026-05-07 14:51
Też bym szedł bardziej w akcesoria niż w sprzęt typu buty, zwłaszcza na tym etapie. W budżecie 200–300 zł da się spokojnie złożyć fajny zestaw: woreczek, dobra szczotka, magnezja i może jeszcze jakiś drobiazg, a z butami łatwo przestrzelić rozmiar albo model. Bon do sklepu też ma sens, tylko wtedy trochę znika ten „prezentowy” efekt. Wiesz może, czy ona ma już swój woreczek i szczotkę?
M
MonikaPoSwojemu
2026-04-29 13:07
W jakim budżecie dokładnie się mieścisz i czy ma już swoje podstawy typu buty albo woreczek na magnezję? Przy 200–300 zł sensowny kierunek zależy głównie od tego, czy chcesz coś bardziej praktycznego na już pod bouldering, czy raczej pod kurs z liną za chwilę.
T
TomekNaLuzie
2026-04-29 13:11
Ja bym celował w coś, co faktycznie zużyje na ściance: porządny woreczek na magnezję z magnezją albo dobra szczotka i jakiś drobiazg do kompletu. W tym budżecie spokojnie da się też ogarnąć kartę podarunkową do sklepu wspinaczkowego, jeśli nie chcesz przestrzelić z rozmiarem czy gustem. Jeśli jeszcze nie ma swoich butów, to można też dorzucić się właśnie do butów wspinaczkowych, bo przy 2–3 wyjściach tygodniowo szybko poczuje różnicę. Ma już własny sprzęt czy na razie wszystko pożycza na miejscu?
M
MamaJanka
2026-04-30 21:39
Z własnego doświadczenia: jeśli już chodzi regularnie, to świetnie sprawdza się woreczek na magnezję i jakaś porządna szczotka do chwytów, bo to są rzeczy, których używa się cały czas i fajnie mieć swoje. W tym budżecie da się też ogarnąć kartę podarunkową do sklepu wspinaczkowego albo na wejścia na ściankę, co u mnie zawsze było strzałem w dziesiątkę, bo sama sobie dobierałam to, czego akurat brakowało. Ja bym tylko nie brał butów ani uprzęży w ciemno, bo z rozmiarem i wygodą bywa bardzo różnie. Wiesz może, czy ma już swoją magnezję i woreczek?
K
KubaWieczorem
2026-05-06 10:20
Ja bym poszedł w coś, co faktycznie zużywa się przy regularnym chodzeniu, czyli porządny woreczek na magnezję z magnezją albo bon do sklepu wspinaczkowego, bo przy 200–300 zł już da się sensownie trafić. Jeśli nie ma jeszcze własnych butów, to może właśnie dołożyć się do butów?
J
Jacek1979
2026-05-11 09:15
Przy takim budżecie celowałbym w coś, co faktycznie będzie używać na każdej sesji, np. porządny woreczek na magnezję z magnezją albo dobrą szczotkę i jakiś drobiazg do pielęgnacji dłoni. Jeśli jeszcze nie ma swoich rzeczy, to fajnym prezentem bywa też karnet na wejścia albo bon do sklepu wspinaczkowego, bo z butami czy uprzężą łatwo nie trafić. Na etap „wkręcania się” super sprawdzają się też ciuchy na ścianę, ale raczej coś prostego i wygodnego niż „techniczny” gadżet. Wiesz, czy ma już własny woreczek i magnezję, czy dalej korzysta z tego, co akurat ma pod ręką?
M
MirekNaSpokojnie
2026-05-12 10:53
W tym budżecie celowałbym w coś, co faktycznie będzie używać od razu: dobrej jakości woreczek na magnezję z magnezją, szczotki do chwytów albo bon pod konkretną ściankę/sklep wspinaczkowy, bo wtedy sama dobierze coś pod siebie. Jeśli nie ma jeszcze swoich butów, to możesz też dołożyć się właśnie do nich, bo przy chodzeniu 2–3 razy w tygodniu to już robi dużą różnicę — wiesz, czy kompletowała już własny sprzęt?