Jaki kupic prezent na urodziny

Jaki prezent na 18. urodziny dla chrześniaka, którego słabo znam?

P
PaulinaPodpowie
2026-04-22 12:47
9 Komentarzy
Za miesiąc idę na 18. urodziny chrześniaka i trochę utknęłam, bo widujemy się może dwa razy w roku. Wiem tylko, że jest w technikum i czasem gra na komputerze, ale nie znam konkretnych tytułów ani sprzętu, jaki ma. Budżet mam około 200-250 zł i nie chciałabym, żeby prezent wyglądał jak przypadkowy zakup w ostatniej chwili. Czy w takiej sytuacji lepiej szukać czegoś uniwersalnego, czy jednak próbować trafić w jego zainteresowania? Jakie pytanie zadać rodzinie, żeby dowiedzieć się czegoś sensownego i nie spalić niespodzianki?

Dyskusja (9)

Strona 1 z 1

M

MamaJanka

2026-04-22 15:04

A masz możliwość podpytać jego rodziców albo rodzeństwo, czy bardziej ucieszyłby się z czegoś do komputera, czy raczej z kasy/karty podarunkowej? Przy tak luźnym kontakcie łatwo nie trafić, więc ja bym najpierw spróbowała wyciągnąć choć jedną konkretną wskazówkę.
M

Magda1989

2026-04-22 15:09

RE: MamaJanka
Też bym zaczęła od dyskretnego podpytania kogoś z domu, bo przy grach i sprzęcie komputerowym bardzo łatwo kupić coś, co już ma albo czego w ogóle nie użyje. Jeśli nie uda się nic ustalić, to chyba poszłabym w elegancko podaną gotówkę albo kartę do sklepu z elektroniką, plus jakaś drobna osobista rzecz, żeby nie wyglądało zbyt „kopertowo”. Przy osiemnastce taka forma raczej nie razi, zwłaszcza gdy kontakt jest luźniejszy. A wiesz chociaż, czy on sam planuje większy zakup po urodzinach?
E

EdytaRadzi

2026-05-04 12:00

RE: Magda1989
Mam podobnie jak Magda1989, przy sprzęcie i grach lepiej nie strzelać w ciemno, bo łatwo trafić obok. Dyskretne podpytać rodziców albo rodzeństwo to chyba najlepszy pierwszy krok, nawet o takie ogólne rzeczy jak ulubiony sklep, platforma czy czy zbiera na coś większego. Jeśli nic konkretnego nie wyjdzie, karta do sklepu z elektroniką albo gotówka w ładnej kopercie nie musi wyglądać byle jak, zwłaszcza z krótką, osobistą kartką. Na 18. urodziny taki prezent jest całkiem normalny, bo chłopak sam najlepiej wie, czego mu brakuje. Można dorzucić jakiś drobiazg „do ręki”, np. dobre słodycze, kubek termiczny albo coś bardziej eleganckiego, żeby nie było samej koperty. W budżecie 200-250 zł da się to zrobić naprawdę schludnie. A masz możliwość zapytać kogoś z jego domu, czy zbiera teraz na jakiś konkretny sprzęt?
E

Ewela83

2026-04-22 15:21

Ja bym tylko ostrożnie założyła, że skoro „czasem gra”, to prezent typowo gamingowy może być strzałem w ciemno, zwłaszcza jeśli nie znasz sprzętu ani gier. Przy takim kontakcie chyba lepiej pójść w coś, co nadal wygląda przemyślanie, ale nie wymaga znajomości jego hobby w szczegółach, np. porządny gadżet codzienny albo karta podarunkowa z dopiskiem w kopercie. Na 18-stkę sama gotówka też nie musi wyglądać przypadkowo, jeśli dodasz krótkie życzenia i jakiś drobiazg „na start dorosłości”. Masz możliwość podpytać jego rodziców, czego teraz używa albo na co zbiera?
K

Karol82

2026-04-22 15:38

Miałam podobnie z chrześniakiem, którego też widywałam głównie przy okazjach rodzinnych, i u mnie dobrze wyszło połączenie koperty z małym, bardziej „osobistym” dodatkiem. Przy takim budżecie dałabym np. 150-200 zł i do tego coś neutralnego, ale nie przypadkowego, typu dobra bluza, powerbank albo karta podarunkowa do sklepu z elektroniką/grami, jeśli wiesz, że czasem gra. Wtedy nie ryzykujesz, że kupisz grę, którą już ma albo której nie lubi, a jednak nie wygląda to jak sam banknot włożony w kartkę. Masz możliwość podpytać jego rodziców, czy jest coś, na co teraz zbiera?
P

PawelOdRoweru

2026-04-22 15:48

U mnie w podobnej sytuacji sprawdziła się karta podarunkowa do większego sklepu z elektroniką plus jakaś drobna rzecz do ręki, np. dobre słodycze albo śmieszna kartka, bo nie udawałam wtedy, że znam jego gust lepiej niż w rzeczywistości. A masz możliwość podpytać jego rodziców, czy zbiera na coś konkretnego?
R

RafalZBoku

2026-04-22 16:41

Przy takim kontakcie nie pchałabym się w bardzo konkretny prezent związany z grami, bo łatwo nie trafić. W budżecie 200-250 zł fajnie wygląda np. karta podarunkowa do większego sklepu z elektroniką albo coś praktycznego, ale ładnie podanego, plus normalna kartka z życzeniami. Na osiemnastkę kasa też nie jest złym pomysłem, zwłaszcza jeśli dodasz jakiś drobiazg, żeby nie wyglądało to sucho. Masz kontakt z jego rodzicami, żeby podpytać choćby ogólnie, czy woli sprzęt, ubrania czy odkłada na coś konkretnego?
C

CelinaOdpowiada

2026-04-22 20:40

Przy tak słabej znajomości raczej poszłabym w coś półuniwersalnego, ale związanego z tym, co o nim wiesz, żeby nie wyglądało na losowy zakup. Przy budżecie 200-250 zł sensownie wypada np. karta podarunkowa do sklepu z elektroniką albo platformy z grami, do tego jakaś drobna rzecz „do ręki”, np. dobre słodycze czy porządny brelok/notes, żeby nie wręczać samej koperty. Unikałabym kupowania konkretnej myszki, słuchawek czy gry bez rozeznania, bo łatwo nie trafić w sprzęt albo gust. Masz możliwość podpytać jego rodziców, czy korzysta bardziej z PC, konsoli czy telefonu?
A

Anka_z_Osiedla

2026-05-02 22:51

Przy tak słabej znajomości nie kombinowałabym z grami ani sprzętem, bo łatwo nie trafić, tylko dałabym coś bardziej elastycznego, np. kartę podarunkową do sklepu z elektroniką albo gotówkę w ładnej kopercie z krótką, osobistą kartką. Możesz też podpytać jego rodziców, czy zbiera na coś konkretnego?