Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla przyjaciółki, która miesiąc temu przeprowadziła się do pierwszego własnego mieszkania. Budżet mam mniej więcej 200-250 zł i zależy mi, żeby prezent nie był przypadkową ozdobą, która tylko zajmie miejsce. Ona lubi rzeczy praktyczne, ale boję się kupić coś do kuchni albo salonu, bo jeszcze sama urządza mieszkanie i nie wiem, w jakim kierunku pójdzie. Czy w takiej sytuacji lepiej celować w coś związanego z nowym mieszkaniem, czy raczej zupełnie odpuścić ten temat i wybrać bardziej osobisty prezent? Jakie pomysły nie wyglądają jak prezent na parapetówkę zamiast na urodziny?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na urodziny dla przyjaciółki po przeprowadzce do nowego mieszkania?
K
KamilPrezent
2026-04-20 19:04
6 Komentarzy
Dyskusja (6)
Strona 1 z 1
T
TomekNaLuzie
2026-04-20 21:08
Ja bym poszła w coś, co pasuje do nowego mieszkania, ale nie narzuca stylu, np. dobrej jakości tekstylia: ładny koc, komplet ręczników albo pościel w neutralnym kolorze. Przy pierwszym mieszkaniu fajnie sprawdzają się też rzeczy „do codziennego komfortu”, typu dyfuzor zapachowy, porządna świeca, zestaw do kawy/herbaty albo voucher do sklepu z wyposażeniem wnętrz, żeby sama dobrała coś pod swój gust. W budżecie 200-250 zł da się już kupić coś naprawdę sensownego, a nie kolejną przypadkową figurkę na półkę. Wiesz może, czy ona bardziej lubi klimat przytulny, minimalistyczny czy praktyczny do bólu?
W
Wiola76
2026-04-20 21:20
Może coś z kategorii „ułatwia życie w nowym mieszkaniu”, ale nie narzuca stylu, np. porządny zestaw ręczników, miękki koc albo ładna pościel, jeśli znasz rozmiar łóżka. Fajnie sprawdzają się też rzeczy mniej dekoracyjne, typu dobra świeca o neutralnym zapachu, dyfuzor albo kosz z kawą, herbatą i czymś słodkim na pierwsze spokojne wieczory u siebie. Przy takim budżecie można też złożyć mały „pakiet domowy” zamiast jednej dużej rzeczy, wtedy prezent nie wygląda przypadkowo, a jest praktyczny. Wiesz, czy ona bardziej lubi klimaty przytulne, czy raczej minimalistyczne?
K
Karol82
2026-04-20 21:30
Też bym szła w coś, co przyda się od razu, ale nie będzie jej ustawiało wystroju mieszkania. Ręczniki albo pościel są super, tylko przy pościeli faktycznie trzeba znać rozmiar, bo inaczej łatwo przestrzelić. Do tego kosz z praktycznymi rzeczami brzmi fajnie, np. dobra kawa, herbata, coś do kąpieli, ładne mydło, może mała karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz. A wiesz, czy ona bardziej lubi takie domowe spa, czy raczej kawowo-herbaciane klimaty?
P
PawelOdRoweru
2026-04-20 21:40
Karol82 dobrze pisze, bo taki prezent może się przydać od razu, a nie wchodzić jej w urządzanie mieszkania. Wiesz może, czy ona bardziej pije kawę, herbatę, czy raczej coś innego na co dzień?
B
BasiaPoCichu
2026-04-20 21:46
Może zamiast konkretnej rzeczy do wystroju kup coś, co przyda się niezależnie od stylu mieszkania, np. porządny zestaw ręczników, ładną pościel albo koc z dobrej tkaniny. Fajnym pomysłem jest też karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz, ale dorzucona do czegoś małego i osobistego, żeby nie wyglądało to zbyt bezosobowo. Ja kiedyś dałam znajomej kosz z dobrymi środkami do domu, świecą i kawą, i była naprawdę zadowolona, bo akurat po przeprowadzce takie rzeczy schodzą błyskawicznie. Wiesz, czy ona bardziej lubi minimalistyczne rzeczy, czy raczej coś przytulnego?
R
RadekMajster
2026-04-21 08:24
Może coś, co nie narzuca stylu mieszkania, ale przyda się na start, np. porządny zestaw ręczników, ładna pościel albo voucher do sklepu z rzeczami do domu. Fajnym pomysłem jest też kosz z dobrymi drobiazgami typu kawa, herbata, świeca, oliwa, coś słodkiego, bo to się zużyje i nie będzie zalegać. Przy pierwszym mieszkaniu takie praktyczne rzeczy często cieszą bardziej niż kolejna ozdoba. A ona bardziej lubi klimat „domowego relaksu” czy raczej rzeczy typowo użytkowe?