Jaki kupic prezent na urodziny

Jaki prezent na urodziny dla przyjaciółki po przeprowadzce do nowego mieszkania?

K
KamilPrezent
2026-04-20 19:04
6 Komentarzy
Szukam pomysłu na prezent urodzinowy dla przyjaciółki, która miesiąc temu przeprowadziła się do pierwszego własnego mieszkania. Budżet mam mniej więcej 200-250 zł i zależy mi, żeby prezent nie był przypadkową ozdobą, która tylko zajmie miejsce. Ona lubi rzeczy praktyczne, ale boję się kupić coś do kuchni albo salonu, bo jeszcze sama urządza mieszkanie i nie wiem, w jakim kierunku pójdzie. Czy w takiej sytuacji lepiej celować w coś związanego z nowym mieszkaniem, czy raczej zupełnie odpuścić ten temat i wybrać bardziej osobisty prezent? Jakie pomysły nie wyglądają jak prezent na parapetówkę zamiast na urodziny?

Dyskusja (6)

Strona 1 z 1

T

TomekNaLuzie

2026-04-20 21:08

Ja bym poszła w coś, co pasuje do nowego mieszkania, ale nie narzuca stylu, np. dobrej jakości tekstylia: ładny koc, komplet ręczników albo pościel w neutralnym kolorze. Przy pierwszym mieszkaniu fajnie sprawdzają się też rzeczy „do codziennego komfortu”, typu dyfuzor zapachowy, porządna świeca, zestaw do kawy/herbaty albo voucher do sklepu z wyposażeniem wnętrz, żeby sama dobrała coś pod swój gust. W budżecie 200-250 zł da się już kupić coś naprawdę sensownego, a nie kolejną przypadkową figurkę na półkę. Wiesz może, czy ona bardziej lubi klimat przytulny, minimalistyczny czy praktyczny do bólu?
W

Wiola76

2026-04-20 21:20

Może coś z kategorii „ułatwia życie w nowym mieszkaniu”, ale nie narzuca stylu, np. porządny zestaw ręczników, miękki koc albo ładna pościel, jeśli znasz rozmiar łóżka. Fajnie sprawdzają się też rzeczy mniej dekoracyjne, typu dobra świeca o neutralnym zapachu, dyfuzor albo kosz z kawą, herbatą i czymś słodkim na pierwsze spokojne wieczory u siebie. Przy takim budżecie można też złożyć mały „pakiet domowy” zamiast jednej dużej rzeczy, wtedy prezent nie wygląda przypadkowo, a jest praktyczny. Wiesz, czy ona bardziej lubi klimaty przytulne, czy raczej minimalistyczne?
K

Karol82

2026-04-20 21:30

RE: Wiola76
Też bym szła w coś, co przyda się od razu, ale nie będzie jej ustawiało wystroju mieszkania. Ręczniki albo pościel są super, tylko przy pościeli faktycznie trzeba znać rozmiar, bo inaczej łatwo przestrzelić. Do tego kosz z praktycznymi rzeczami brzmi fajnie, np. dobra kawa, herbata, coś do kąpieli, ładne mydło, może mała karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz. A wiesz, czy ona bardziej lubi takie domowe spa, czy raczej kawowo-herbaciane klimaty?
P

PawelOdRoweru

2026-04-20 21:40

RE: Karol82
Karol82 dobrze pisze, bo taki prezent może się przydać od razu, a nie wchodzić jej w urządzanie mieszkania. Wiesz może, czy ona bardziej pije kawę, herbatę, czy raczej coś innego na co dzień?
B

BasiaPoCichu

2026-04-20 21:46

Może zamiast konkretnej rzeczy do wystroju kup coś, co przyda się niezależnie od stylu mieszkania, np. porządny zestaw ręczników, ładną pościel albo koc z dobrej tkaniny. Fajnym pomysłem jest też karta podarunkowa do sklepu z wyposażeniem wnętrz, ale dorzucona do czegoś małego i osobistego, żeby nie wyglądało to zbyt bezosobowo. Ja kiedyś dałam znajomej kosz z dobrymi środkami do domu, świecą i kawą, i była naprawdę zadowolona, bo akurat po przeprowadzce takie rzeczy schodzą błyskawicznie. Wiesz, czy ona bardziej lubi minimalistyczne rzeczy, czy raczej coś przytulnego?
R

RadekMajster

2026-04-21 08:24

Może coś, co nie narzuca stylu mieszkania, ale przyda się na start, np. porządny zestaw ręczników, ładna pościel albo voucher do sklepu z rzeczami do domu. Fajnym pomysłem jest też kosz z dobrymi drobiazgami typu kawa, herbata, świeca, oliwa, coś słodkiego, bo to się zużyje i nie będzie zalegać. Przy pierwszym mieszkaniu takie praktyczne rzeczy często cieszą bardziej niż kolejna ozdoba. A ona bardziej lubi klimat „domowego relaksu” czy raczej rzeczy typowo użytkowe?