Chcę kupić prezent na 36. urodziny dla bliskiej koleżanki, która od trzech lat prowadzi własny salon kosmetyczny w formie jednoosobowej działalności gospodarczej. Pracuje głównie przy paznokciach i brwiach, często po 9-10 godzin dziennie, więc po pracy zwykle nie ma siły na kolejne atrakcje. Znam tę branżę od środka, bo sama pracuję w usługach, i wiem, że gadżety do salonu bywają ryzykowne, jeśli ktoś ma już swoje sprawdzone narzędzia. Budżet mam około 300-400 zł i zależy mi na czymś konkretnym, ale nie zbyt osobistym. Koleżanka jest raczej praktyczna, nie przepada za bibelotami i często mówi, że wszystko musi mieć zastosowanie. Urodziny będą w małym gronie, bez dużej imprezy, więc prezent nie musi robić efektu na innych. Jaki prezent w takiej sytuacji faktycznie miałby sens i nie wyglądałby jak kolejna rzecz przypadkowo kupiona na ostatnią chwilę?
Jaki kupic prezent na urodziny
Jaki prezent na 36. urodziny dla koleżanki, która prowadzi własny salon kosmetyczny?
N
Natalia_z_Gdyni
2026-06-03 14:29
9 Komentarzy
Dyskusja (9)
Strona 1 z 1
R
RadekMajster
2026-06-03 14:53
Ja bym tylko uważała z założeniem, że skoro ma salon, to prezent musi być związany z kosmetyką albo pracą. Przy takim trybie bardziej ucieszyłoby mnie coś zupełnie „poza branżą”, np. dobre jedzenie, relaks w domu, coś ładnego dla niej samej, a nie kolejna rzecz kojarząca się z obowiązkami. Gadżety do salonu faktycznie łatwo nietrafić, bo każdy ma swoje przyzwyczajenia i standardy. A ona lubi bardziej praktyczne prezenty czy takie typowo przyjemnościowe?
K
KasiaPoPracy
2026-06-03 14:59
Też mam takie odczucie, że przy pracy w salonie prezent „branżowy” może się jej kojarzyć bardziej z obowiązkami niż z urodzinami. Może coś w stylu ładnego zestawu do domowego odpoczynku, dobrej kolacji na wynos albo czegoś osobistego, czego sama sobie nie kupuje?
M
MonikaPoSwojemu
2026-06-03 22:39
Mam podobne podejście jak KasiaPoPracy, bo po tylu godzinach przy klientkach kolejna rzecz „do pracy” może średnio cieszyć. Poszłabym raczej w coś, co zdejmie z niej obowiązek organizowania czegokolwiek: dobra kolacja z dowozem, masaż albo elegancki drobiazg tylko dla niej, a nie dla salonu.
K
Karol82
2026-06-04 07:31
Mam podobnie jak Kasia, po całym dniu robienia paznokci i brwi taki prezent do salonu może bardziej pachnieć pracą niż świętowaniem. Ja bym poszła w coś totalnie „po godzinach”, np. dobrą kolację z dowozem, miękki szlafrok albo voucher na masaż, jeśli lubi takie rzeczy.
O
OlaZKamienicy
2026-06-03 15:43
Tylko ostrożnie z założeniem, że skoro ma salon, to ucieszy ją coś „branżowego” — po 9-10 godzinach pracy może bardziej docenić coś zupełnie niezwiązanego z paznokciami i brwiami. Wiesz, czy ona po pracy raczej chce odpocząć w domu, czy jednak lubi krótkie wyjścia?
S
SylwiaLubiProsto
2026-06-06 11:18
Ola dobrze to ujęła, bo po tylu godzinach przy klientkach taki „salonowy” prezent może jej się już kojarzyć bardziej z pracą niż z przyjemnością. Ja bym chyba najpierw rozdzieliła, czy ona faktycznie lubi dostawać rzeczy związane z branżą, czy po zamknięciu salonu chce mieć od tego święty spokój. Przy takiej pracy czasem większą radość robi coś do odpoczynku, ale bez zgadywania łatwo przestrzelić. Ona jest raczej domatorką po pracy?
J
Jacek1979
2026-06-03 19:32
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej sprawdził się prezent totalnie „poza pracą”, bo koleżanka po całym dniu z klientkami nie chciała już patrzeć na nic salonowego. Kupiłyśmy jej porządny masaż pleców i karku plus mały zestaw do wieczornego odpoczynku w domu, i była naprawdę wzruszona, bo trafiło w jej zmęczenie, a nie w zawód. Unikałabym lamp, frezarek, organizerów czy kosmetyków do pracy, bo takie osoby zwykle mają swoje konkretne ulubione rzeczy. Może ma jakieś miejsce albo zabieg, o którym kiedyś wspominała mimochodem?
M
Marek74
2026-06-05 10:49
Ja bym poszła raczej w coś „po pracy”, a nie typowo do salonu, bo przy takiej liczbie godzin człowiek ma już dość wszystkiego, co kojarzy się z robotą. Fajnym pomysłem może być porządny masaż, voucher do miejsca, gdzie sama nic nie musi organizować, albo jakiś spokojny pakiet relaksacyjny bez presji na konkretny termin. Jeśli jest domatorką, to też dobrze sprawdza się coś miękkiego i przyjemnego: dobry szlafrok, koc, świeca, herbata, coś do kąpieli, ale w lepszej jakości niż zwykły zestaw z drogerii. Przy osobie z branży beauty uważałabym na kosmetyki kolorowe, lampy, frezarki czy akcesoria do paznokci, bo ona pewnie ma swoje sprawdzone rzeczy i gust. Można też dorzucić coś bardziej osobistego, na przykład kolację na wynos z jej ulubionego miejsca albo voucher do restauracji, ale bez zmuszania jej do wychodzenia w konkretny dzień. Ja bym celowała w prezent, który mówi: „odpocznij, nie musisz dziś nic robić”. Tylko pytanie, czy ona bardziej lubi odpoczynek w domu, czy jednak czasem lubi wyjść, jeśli ktoś jej wszystko zorganizuje?
I
IzaOdKawy
2026-06-05 16:40
Poszłabym raczej w coś totalnie poza salonem: dobry masaż, voucher na spokojny weekendowy obiad albo coś do domowego odpoczynku, bo przy takim trybie pracy kolejny „branżowy” prezent może tylko przypominać o robocie. Wiesz, czy ona bardziej lubi praktyczne rzeczy, czy takie typowo relaksacyjne?