Jaki kupic prezent dla niego

Jaki prezent dla faceta, który zaczął grać na gitarze elektrycznej?

B
BasiaPodpowie
2026-04-24 20:10
4 Komentarzy
Szukam prezentu dla faceta, który od kilku miesięcy uczy się grać na gitarze elektrycznej i naprawdę mocno się w to wkręcił. Na razie ćwiczy w domu, ma podstawowy sprzęt i regularnie siada do grania po pracy, więc to nie jest już chwilowa zajawka. Chciałabym kupić mu coś związanego z tym hobby, ale takiego, co faktycznie go ucieszy i nie będzie przypadkowym gadżetem. Budżet mam raczej w okolicach 200–300 zł, więc zależy mi na czymś sensownym w tej kwocie. Co sami chcielibyście dostać na takim etapie albo co sprawdziło się u was najlepiej?

Dyskusja (4)

Strona 1 z 1

A

Anka_z_Osiedla

2026-04-24 20:27

Jeśli już serio wkręcił się w granie, to ja bym szła w coś praktycznego, a nie kolejny gadżet do postawienia na półce. Fajnym prezentem może być porządny pasek, lepszy kabel, tuner, stojak albo zestaw dobrych kostek i strun, bo to rzeczy, z których faktycznie korzysta na co dzień. Jeśli chcesz kupić coś większego, to super opcją bywa też mały efekt gitarowy albo voucher do sklepu muzycznego, bo wtedy sam wybierze coś pod swój sprzęt i styl grania. Wiesz może, jakiej muzyki najczęściej słucha albo próbuje grać?
P

PawelOdRoweru

2026-04-24 22:39

U mnie najlepiej sprawdziły się prezenty, które naprawdę wchodzą do codziennego grania, a nie stoją potem w kącie. Jeśli ma już podstawowy sprzęt, to bardzo fajnym strzałem bywa porządny pasek, tuner, stojak albo jakiś prosty efekt do zabawy z brzmieniem, bo to daje frajdę od razu. Mój chłopak najbardziej ucieszył się właśnie z czegoś, czego sam sobie jeszcze nie kupił, ale używał praktycznie codziennie. A jaki mniej więcej masz budżet?
K

KlaudiaDoradza

2026-04-25 09:56

RE: PawelOdRoweru
Też mam takie doświadczenie, że najlepiej trafiają rzeczy, z których korzysta się od razu przy codziennym graniu, a nie kolejne ozdoby do pokoju. U mnie super wypalił porządny pasek i dobry stojak, bo to są drobiazgi, które szybko robią różnicę i zwykle słabsze wersje wychodzą przy podstawowym sprzęcie. Jeśli lubi sobie poeksperymentować z brzmieniem, to prosty efekt też daje masę frajdy, tylko tu dobrze już mniej więcej wiedzieć, czego słucha i w jaką stronę go ciągnie. Masz już jakiś konkretny budżet?
M

Magda1989

2026-04-25 07:51

Jeśli już naprawdę wsiąkł w granie, to ja bym celowała w coś, czego faktycznie użyje przy ćwiczeniu, a nie ozdobę do pokoju. Fajnym prezentem bywa mały efekt gitarowy, ale tu dobrze chociaż mniej więcej wiedzieć, jakiej muzyki słucha, bo co innego ucieszy kogoś w klimacie rocka, a co innego fana metalu czy bluesa. Bezpieczniej pod kątem trafienia sprawdzają się porządny pasek, lepszy kabel, tuner, stojak albo wygodny pokrowiec, jeśli jeszcze nie ma nic sensownego. Bardzo dobrym pomysłem jest też jakiś prosty interfejs do grania na słuchawkach i nagrywania w domu, bo wielu początkujących ma z tego masę frajdy. Jeśli lubi dłubać przy brzmieniu, to nawet zestaw różnych kostek, capo i akcesoriów potrafi cieszyć bardziej niż jeden „duży” gadżet. Ja bym tylko nie kupowała w ciemno samej gitary czy wzmacniacza, bo tu już łatwo nie trafić w gust. Czasem też super opcją jest bon do sklepu muzycznego plus jakaś drobna rzecz od siebie, wtedy prezent nie jest bezosobowy. Jaki mniej więcej masz budżet?