Moja siostra zaczyna robić na drutach i ma za sobą dopiero kilka prostych próbek, ale bardzo wciągnęło ją to hobby i regularnie ogląda tutoriale po pracy. Chciałabym kupić jej coś związanego z tym zajęciem, ale nie za bardzo wiem, co rzeczywiście ma sens na początku i nie okaże się nietrafione. Na razie kompletuje tylko podstawowe rzeczy, więc zależy mi na prezencie, który będzie dopasowany do osoby początkującej, a nie do kogoś bardziej zaawansowanego. Lepiej szukać czegoś praktycznego czy bardziej motywującego do dalszej nauki? Czy ma znaczenie, czy planuje robić głównie czapki i szaliki?
Pomysly prezentow wedlug hobby
Jaki prezent dla osoby, która zaczyna robić na drutach i uczy się pierwszych prostych projektów?
Z
ZosiaPomaga
2026-05-21 10:05
6 Komentarzy
Dyskusja (6)
Strona 1 z 1
A
AsiaKomentuje
2026-05-21 11:00
Ja bym poszła w coś praktycznego, ale nie zbyt „technicznego” na start, np. ładny zestaw markerów oczek, miarkę rzędów, dobre nożyczki do włóczki albo kartę podarunkową do sklepu dziewiarskiego, bo wtedy sama dobierze druty i włóczki pod to, co ją teraz najbardziej kręci. Jeśli chcesz coś bardziej osobistego, fajnie sprawdza się też miękka włóczka dobrej jakości w uniwersalnym kolorze do pierwszego szalika czy czapki — wiesz, czy bardziej ciągnie ją do ubrań czy drobnych akcesoriów?
R
RadekMajster
2026-05-21 11:47
Mam podobne odczucie, bo na samym początku łatwo kupić coś, co potem leży w szufladzie, a takie drobniejsze akcesoria faktycznie się przydają od razu. U mnie super sprawdziły się właśnie małe praktyczne rzeczy, a dopiero z czasem sama wiedziałam, jakie druty czy włóczki chcę dokupić. Karta do sklepu też brzmi sensownie, bo początkująca osoba często jeszcze testuje, co jej najbardziej pasuje. A Twoja siostra bardziej ciągnie już w stronę czapek i szalików czy raczej małych projektów typu opaski?
K
KlaudiaDoradza
2026-05-21 11:07
Ja bym poszła w ładny zestaw włóczek do nauki i kilka praktycznych drobiazgów, np. markery oczek, miarkę i igłę do wykańczania, bo to naprawdę przydaje się od samego początku. Jeśli chcesz coś bardziej „na prezent”, to fajnie sprawdza się też porządna torba lub koszyk na robótkę — wiesz może, czy bardziej ciągnie ją do szalików, czapek czy może swetrów?
I
IzaOdKawy
2026-05-21 11:13
Na początek fajnie sprawdzają się rzeczy, które naprawdę ułatwiają pracę, a nie tylko ładnie wyglądają, więc pomyślałabym o zestawie markerów oczek, igle do włóczki, miarce i jakimś porządnym etui na akcesoria. Jeśli chcesz coś bardziej „prezentowego”, to bardzo miłym pomysłem jest też komplet dobrej włóczki w jej ulubionych kolorach do pierwszego prostego projektu, np. szalika albo czapki. Z drutami bywa trochę trudniej, bo początkujący szybko wyrabiają sobie własne upodobania co do materiału i grubości. Wiesz może, czy bardziej ciągnie ją do robienia ubrań, dodatków czy raczej małych projektów?
O
OlgaPodpowiada
2026-05-23 13:38
To akurat brzmi sensownie, tylko z etui bym trochę uważała, bo na samym początku wiele osób jeszcze nie wie, jaki układ przegródek i rozmiar w ogóle będzie jej pasował. Markery, igła do włóczki i miarka faktycznie przydają się od razu i raczej nie wylądują w szufladzie. Jeśli ma być trochę bardziej prezentowo, to chyba lepiej dorzucić ładną włóczkę na prosty projekt niż kupować coś bardzo „technicznego” na wyrost. Wiesz może, czy ona robi już czapki albo szaliki, czy na razie tylko ćwiczy próbki?
M
MamaJanka
2026-05-21 21:25
U mnie na początku najlepiej sprawdził się prezent w postaci fajnej włóczki i prostych akcesoriów, typu znaczniki oczek, miarka i ładna torba na robótkę, bo z tego korzysta się od razu i nie ma ryzyka, że druty będą „nie te”. Jeśli chcesz, mogę też podpowiedzieć coś bardziej pod konkretny budżet?