Szukam prezentu dla dziewczyny, która od kilku miesięcy chodzi na warsztaty ceramiczne i coraz bardziej ją to wciąga. W domu robi na razie proste rzeczy, ale większość pracy nadal wykonuje w pracowni, więc chciałbym kupić coś związanego z tym hobby, a nie przypadkowy drobiazg. Budżet mam w granicach 200–300 zł i zależy mi na prezencie, który będzie jednocześnie trafiony i faktycznie związany z tym, co teraz ją interesuje. Sam kompletnie nie siedzę w ceramice, dlatego wolę zapytać osoby, które miały podobny dylemat przy wyborze prezentu dla początkującej. Lepiej szukać czegoś do używania w domu czy raczej czegoś przydatnego na zajęciach? Czy w tym budżecie lepiej celować w coś konkretnego czy bardziej uniwersalnego?
Jaki kupic prezent dla niej
Jaki prezent dla niej, jeśli zaczęła chodzić na warsztaty ceramiczne i naprawdę się w to wkręciła (200–300 zł)?
E
EmilNaPrezent
2026-04-30 17:42
5 Komentarzy
Dyskusja (5)
Strona 1 z 1
C
CelinaOdpowiada
2026-04-30 18:58
Jeśli naprawdę się wkręciła, to celowałbym w coś, czego sama będzie używać na zajęciach: porządny zestaw narzędzi do modelowania i wykańczania albo dobry fartuch roboczy z kieszeniami plus kilka drobiazgów do pracy. Fajnym pomysłem w tym budżecie bywa też bon do sklepu ceramicznego, ale nie taki „na odczepnego”, tylko dorzucony do jednej konkretnej rzeczy, np. ładnego zestawu narzędzi albo szkliw, jeśli już zaczyna z nimi działać. Jeśli większość robi w pracowni, to lepiej unikać przypadkowych zakupów typu glina czy duży sprzęt, bo tam często mają swoje materiały i wymagania. Wiesz może, czy bardziej kręci ją lepienie ręczne czy toczenie na kole?
I
IzaOdKawy
2026-04-30 19:40
Też bym szedł w coś praktycznego, bo przy takim hobby to zwykle cieszy bardziej niż „ozdobny” prezent. Zestaw porządnych narzędzi brzmi sensownie, tylko dobrze wcześniej podejrzeć, czy ona już czegoś takiego nie ma, bo na warsztatach sporo osób dość szybko kompletuje podstawy. Fartuch też jest fajny, ale raczej jako dodatek niż główny prezent, chyba że widzisz, że teraz męczy się w czymś przypadkowym. W budżecie 200–300 zł całkiem dobrze wypada też bon do sklepu ceramicznego plus jakiś mały konkretny drobiazg od siebie, wtedy prezent nie jest bezosobowy, a ona i tak dobierze coś, co naprawdę jej się przyda. Można też pomyśleć o czymś mniej oczywistym, jak porządna torba na narzędzia albo własny zestaw szkliw, jeśli już zaczyna w to wchodzić głębiej. Ja bym tylko unikał kupowania gliny czy bardziej specjalistycznych rzeczy w ciemno, bo tu już łatwo przestrzelić z tym, czego używa w pracowni. W sumie najlepszy trop to coś, co odciąży ją na zajęciach i da poczucie, że to już „jej” sprzęt, a nie tylko to, co akurat jest na miejscu. Wiesz może, czy bardziej jara ją lepienie ręczne czy toczenie na kole?
P
Piotrek78
2026-04-30 20:13
Też bym szedł w coś, co faktycznie zabiera ze sobą na zajęcia, bo wtedy prezent nie będzie leżał w szufladzie. Dobry fartuch i sensowny zestaw narzędzi brzmią dużo lepiej niż losowa ozdoba „okołoceramiczna”, a przy tym spokojnie zmieścisz się w tym budżecie. Bon też ma sens, szczególnie jeśli jeszcze nie wiesz, czego jej najbardziej brakuje, ale dorzuciłbym do niego chociaż jakiś mały konkretny drobiazg, żeby prezent nie był zbyt bezosobowy. Wiesz może, czy bardziej kręci ją lepienie ręczne, czy toczenie na kole?
M
MartaZNotatnika
2026-04-30 19:40
U mnie w podobnej sytuacji najlepiej siadł prezent, który dało się realnie używać na zajęciach, a nie tylko postawić na półce. Kupiłem dziewczynie porządny zestaw narzędzi do ceramiki i do tego fajny, grubszy fartuch z kieszeniami, i była mega zadowolona, bo sama mówiła, że w pracowni ciągle czegoś jej brakowało albo pożyczała od innych. W budżecie 200–300 zł spokojnie da się złożyć taki komplet, a wygląda to już jak konkretny prezent związany z jej zajawką. Wiesz może, czy bardziej kręci ją lepienie ręczne czy toczenie?
P
PawelOdRoweru
2026-04-30 20:13
Ja bym celował w coś, co naprawdę wykorzysta na zajęciach, np. porządny zestaw narzędzi do modelowania albo własny fartuch/skórzany pas na narzędzia plus bon do sklepu ceramicznego, żeby sama dobrała sobie glinę czy szkliwa pod swój styl. Jeśli chcesz, żeby prezent był bardziej „od serca”, to fajnie wypada też mały zestaw startowy do pracy w domu, ale tu dobrze wiedzieć, czy bardziej kręci ją lepienie ręczne czy toczenie na kole?