Szukam koszulki na 50. urodziny jako prezent i zależy mi, żeby po imprezie nie nadawała się tylko na jeden raz. Widziałam sporo ofert z różnymi rodzajami nadruku, ale na zdjęciach wszystko wygląda podobnie i trudno ocenić, co faktycznie dobrze się trzyma po praniu. Chodzi mi o model z napisem lub grafiką, który po kilku użyciach nie popęka i nie straci koloru, bo jubilat raczej będzie ją jeszcze nosić. Czy lepiej sprawdza się nadruk cyfrowy czy folia? Na co patrzeć w opisie produktu?
Koszulki na 50 urodziny
Jaki nadruk na koszulkę na 50. urodziny wytrzyma kilka prań i dalej będzie wyglądał dobrze?
I
IgaNaPrezent
2026-04-29 06:40
5 Komentarzy
Dyskusja (5)
Strona 1 z 1
K
Karol82
2026-04-29 07:56
U mnie najlepiej trzymały się koszulki z nadrukiem DTG albo sitodrukiem, zwłaszcza jeśli sama bawełna była porządna, a nie cienka jak papier. Folia flex po praniu też potrafi wyglądać dobrze, ale przy większych grafikach zdarzało mi się, że po czasie zaczynała się lekko odklejać albo robiła się sztywna. Jeśli to ma być coś, co jubilat faktycznie jeszcze założy, to brałabym prostszy napis niż wielką grafikę na pół koszulki, bo takie zwykle dłużej wyglądają normalnie. Myślisz bardziej o czymś śmiesznym czy raczej stonowanym?
P
Piotrek78
2026-04-29 09:33
Mam podobne doświadczenie, zwłaszcza że przy lepszej bawełnie sitodruk naprawdę długo wygląda porządnie, a DTG też daje radę, jeśli koszulka nie jest byle jaka. Z flexem też bywa okej, ale przy większym nadruku u mnie po czasie częściej było widać, że już nie jest taki świeży — patrzysz bardziej na napis czy jakąś większą grafikę?
E
Ewela83
2026-04-29 10:21
Też mam podobne doświadczenia, dużo robi nie tylko sam nadruk, ale i materiał koszulki. Przy tych dwóch opcjach, o których piszesz, zwykle lepiej wyglądają po czasie prostsze napisy i mniejsze grafiki niż duże, pełne nadruki na pół koszulki. Z flexem też bywa różnie, szczególnie jak wzór jest większy albo koszulka często ląduje w pralce. Bardziej celujesz w śmieszny napis czy coś bardziej klasycznego?
K
KubaWieczorem
2026-04-29 16:07
Z moich doświadczeń najlepiej trzymają się nadruki wykonane sitodrukiem albo porządnym DTF, bo po praniu dalej wyglądają równo i nie robią się z nich „skorupki”. Folia flex też potrafi być ok, ale bardziej przy prostych napisach niż większych grafikach, bo przy większej powierzchni szybciej widać zużycie. Unikałabym takich najtańszych nadruków, gdzie już na zdjęciu widać grubą, błyszczącą warstwę, bo to często pęka albo się wyciera. Dużo daje też sama koszulka, bo na lepszej bawełnie nadruk zwykle dłużej wygląda porządnie niż na cienkim materiale. Jeśli sprzedawca podaje sposób nadruku w opisie, to już sporo ułatwia, gorzej jak wszędzie jest tylko hasło „trwały nadruk”. Po praniu też ma znaczenie, czy koszulka leci na lewej stronie i w niższej temperaturze, bo wtedy nawet po kilku założeniach nadal wygląda dobrze. Na prezent na 50. urodziny brałabym coś z prostszym nadrukiem niż pełnym kolorowym obrazkiem, bo takie wzory zwykle starzeją się ładniej. Myślisz bardziej o śmiesznym napisie czy czymś bardziej eleganckim?
E
EdytaRadzi
2026-04-29 16:41
Jeśli ma to dobrze wyglądać też po kilku praniach, to najlepiej sprawdzają się koszulki z nadrukiem sitodrukowym albo dobrej jakości DTG na bawełnie, bo zwykle dłużej trzymają kolor i nie pękają tak szybko jak tanie folie. Dopytałabym jeszcze sprzedawcę o gramaturę koszulki i sposób prania, bo sam nadruk to jedno, ale kiepska baza też szybko psuje efekt.